Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Woningstichting Den Helder wil uit bestel

Na woningcorporatie De Veste uit Ommen wil ook Woningstichting Den Helder uit het publieke bestel stappen. De corporatie is het niet eens…

Door de invoering van de vennootschapsbelasting per 1 januari 2008 voor woningcorporaties heeft toelating tot het bestel geen toegevoegde waarde meer, meent Woningstichting Den Helder. De corporaties worden benadeeld ten opzichte van institutionele vastgoedbeleggers, die veel meer mogelijkheden hebben om hun belasting te verlagen.

 

Herstructurering
Die belasting gaat de woningstichting jaarlijks circa 5,5 miljoen euro kosten, blijkt uit berekeningen van de corporatie die tienduizend huurwoningen in bezit heeft. De ruimte om te investeren neemt daardoor met een derde af, terwijl Woningstichting Den Helder juist bezig is met twee grote herstructureringsprojecten.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Verbrassen
Door uit te treden wordt belastinggeld uitgespaard, dat kan worden gebruikt voor sociale huisvesting, redeneert de corporatie. ‘Sociale huisvesting is en blijft de doelstelling’, zegt Peter Kramer, financieel directeur. ‘We worden geen snelle jongens die het geld gaan verbrassen. We blijven onze missie trouw en willen ook onder controle van de minister blijven staan.’ Volgens hem staat het college van Den Helder achter de corporatie. ‘Zij zien ook dat er 5,5 miljoen euro wegvloeit uit Den Helder.’

 

Rechter
Als minister Ella Vogelaar (Wonen) geen toestemming geeft om het corporatiebestel te verlaten, stapt de woningstichting naar de rechter. Om te voorkomen dat de minister de corporatie gaat ontbinden, wordt bij de Hoge Raad een verklaring van recht aangevraagd. Den Helder volgt hiermee collegacorporatie De Veste uit Ommen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Goede kans
Kramer geeft de beide corporaties goede kans van slagen als de rechter uiteindelijk een uitspraak moet doen. ‘Ik heb nog geen enkel goed argument gehoord waarom we niet uit het bestel mogen stappen, alleen maar: de minister wil het niet.’ Kramer heeft vooralsnog slechts een informele reactie gehad vanuit het ministerie van VROM. ‘Ze begrijpen het wel, maar zijn niet blij met onze actie.’

 

Europese Hof
Kritiek uit de Tweede Kamer dat de corporaties een rechtzaak bij het Europese Hof moeten afwachten die ze zelf gaan aanspannen tegen de vennootschapsbelasting, wuift Kramer weg. Die zaak kan jaren duren, daar wil de corporatie niet op wachten.

 

Lees meer:
Woningcorporatie stapt naar Hoge Raad (04/08/2008)

 

 

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in