Advertentie
financiën / Nieuws

Provincie Utrecht wederom te laat met jaarrekening

Het lukt de provincie Utrecht wederom niet om de jaarrekening over 2017 op tijd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te sturen. 1 oktober is de deadline. Eerder moest de provincie al rekenen op genade van de minister toen bleek dat de deadline van 15 juli niet gehaald zou worden. De provincie riskeert een tijdelijke stop van het provinciefonds en gevolgen voor de vaststelling van specifieke uitkeringen.

07 september 2018
Provinciehuis-Utrecht-zijaanzicht.jpg

Het lukt de provincie Utrecht wederom niet om de jaarrekening van 2017 op tijd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te sturen. 1 oktober is de deadline. Eerder moest de provincie al rekenen op genade van de minister toen bleek dat de deadline van 15 juli niet gehaald zou worden. De provincie riskeert een tijdelijke stop van het provinciefonds en gevolgen voor de vaststelling van specifieke uitkeringen.

Integriteitsonderzoek

Er loopt nog een integriteitsonderzoek en dat belet de controlerend accountant zijn goedkeuring te geven. Het onderzoek werd eerder dit jaar ingesteld nadat de accountant via media moest vernemen van een integriteitsmelding. De provincie had eerder al besloten, na eigen onderzoek, dat er in dit geval geen sprake was van een misstand. De accountant vond dat er aanvullend onderzoek nodig was en dat zou niet voor 15 juli klaar zijn.

Uitstel

‘Naar het zich laat aanzien zal het pas na 1 oktober gereed zijn’, laat een woordvoerder van de provincie Utrecht over het onderzoek weten. ‘We vinden het belangrijk dat de onderzoekers de tijd krijgen die ze nodig hebben. Daarna zal de accountant de controle verder kunnen gaan afronden.’

Coulance

Het eerdere verzoek tot uitstel was door minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) afgewezen, maar ze had uit coulanceoverwegingen de provincie een ‘herstelperiode’ toegekend. Zou 1 oktober echter niet gehaald worden, schreef de minister op 9 juli, dan ‘ben ik voornemens om het maatregelenbeleid te effectueren. Ik zal in dat geval samen met mijn collega de minister van Financiën besluiten om de bevoorschotting uit het provinciefonds op te schotten.’ De woordvoerder laat weten dat de provincie opnieuw in overleg zal gaan met het ministerie.

Vermoeden misstand

De integriteitsmelding betreft de aanleg van een tramlijn naar de Uithof in Utrecht door bouwbedrijf BAM. Volgens onderzoek van NRC deed iemand die ontslagen was bij het bouwbedrijf een ‘melding vermoeden misstand’ bij de provincie. De provincie deed zelf onderzoek maar besloot dat er hier geen sprake was van een misstand.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie