Nul interesse voor runnen Kippenlijn
De aanbesteding voor de Valleilijn Amersfoort-Barneveld-Ede/Wageningen heeft nul inschrijvers opgeleverd. Om de continuïteit van het zogeheten Kippenlijntje te waarborgen, komt de provincie Gelderland nu met een noodconcessie.

De aanbesteding voor de Valleilijn Amersfoort-Barneveld-Ede/Wageningen heeft nul inschrijvers opgeleverd. Om de continuïteit van het zogeheten Kippenlijntje te waarborgen, komt de provincie Gelderland nu met een noodconcessie.
De huidige vervoerder Connexxion heeft een concessie tot december 2021. Door toedoen van de provincie blijft ook na deze periode blijft de trein dus ‘zeker’ rijden.
Noodconcessie
Voor de noodconcessie bekijkt de provincie hoe de kwaliteit van de treindienst toch verder verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door betere reisinformatie tijdens verstoringen. Een noodconcessie mag maximaal 2 jaar duren.
Grote verliezen
Volgens de provincie heeft de mislukking van de aanbesteding van het traject voor de komende vijftien jaar te maken met de onzekerheid rond de reizigersaantallen door COVID-19. Tijdens de aanbestedingsprocedure hebben meerdere bedrijven interesse getoond door vragen te stellen in de Nota's van Inlichtingen. ‘Landelijk ontstaat steeds meer het beeld dat de reizigers slechts langzaam weer het openbaar vervoer weten te vinden. Dit levert grote verliezen op voor de vervoerbedrijven en een onzekere markt. Dit heeft er toe geleid dat landelijk lopende voorbereidingen voor aanbestedingen zijn vertraagd’, aldus de provincie Gelderland.
Overbruggingsmaatregel
Provincie Gelderland heeft tijdens de aanbesteding een speciale overbruggingsmaatregel voor deze aanbesteding gepresenteerd. Zolang de maatregelen voor COVID-19 van kracht zijn, garandeert provincie Gelderland 80 procent van de vervoersopbrengsten. Desondanks kwam er geen enkele aanbieding binnen. De aanbesteding wordt nu geëvalueerd met alle vervoerders.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Lees ook: Voorbij de management maatschappij van Marjolein Quene.
Bij de banken hebben we het fiasco ook gezien. Betalingsverkeer is een privaat belang geworden. Totdat de banken er nóg meer winst uit willen halen en failliet gaan. Dan mag de samenleving ineens met enorme bedragen bijspringen.
Sowieso kost het laten rijden van lege treinen-behoud van frequentie- gewoon geld, dus dat vervoersbedrijven niet willen instappen is logisch.
En dan kan je dus gewoon ingrijpen als overheid, in het maatschappelijk belang. Prima geregeld dus.
Juist niet prima geregeld dus. Je schrijft dat het aantoonbaar beter is maar je toont je niets aan. Het blijft bij een algemene stelling. Hoezo aantoonbaar, dus?
Je ziet dat de markt alleen de krenten uit de pap wil en de problemen voor de overheid laat. De winst gaat aantoonbaar naar de markkt en de belastingbetaler blijf aantoonbaar met de rekening zitten.
Vind ik niet echt prima geregeld.
Het is gewoon niet rendabel als de provincie de zelfde service wil laten aanbieden, gebrek aan passagiers is gebrek aan inkomsten.
Voor de rest, google maar een beetje, met name interessant het verschil tussen grote steden waar niet wordt aanbesteed en de rest van Nederland