Overslaan en naar de inhoud gaan

Overleg gemeenten en rijk over kosten corona

Het kabinet overlegt deze week met de decentrale overheden over de financiële gevolgen van de corona-crisis. De gemeenten zijn bezig de…

Het kabinet overlegt deze week met de decentrale overheden over de financiële gevolgen van de corona-crisis. De gemeenten zijn bezig de extra kosten te inventariseren.

Twee keer per jaar heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), samen met de provinciekoepel IPO en de Unie van waterschappen, overleg met het kabinet over de financiële verhoudingen met het rijk. Het bestuurlijk overleg financiële verhoudingen (BOFv) staat deze week in het teken van de coronacrisis en de financiële impact daarvan op de decentrale overheden.

Doorbetalen zorgaanbieders

De insteek van de VNG is om met het kabinet te bespreken hoe zo snel mogelijk tot goede afspraken te kunnen komen over het opvangen van de financiële gevolgen van alle maatregelen die gemeenten op dit moment treffen in verband met de coronacrisis. ‘In de afgelopen weken zijn er al heel snel afspraken gemaakt met enkele ministeries op grote thema's, zoals de bijstand aan zelfstandigen en het doorbetalen van zorgaanbieders in het sociaal domein. Maar ook op veel andere terreinen zullen er financiële effecten optreden’, aldus de gemeentekoepel.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Inventarisatie effecten

De VNG is al deze effecten nu in kaart aan het brengen, zodat ook daar goede afspraken over kunnen worden gemaakt met het rijk. In hoeverre er per beleidsterrein een passende financiële regeling nodig is, of dat er een meer generieke financiële oplossing mogelijk is, zal de komende weken worden bepaald.

Neerwaartse bijstelling

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

In het overleg zal ook besproken worden in hoeverre de corona-crisis aanleiding geeft tot nadere afspraken over de normeringssystematiek, om gemeenten de komende jaren zoveel mogelijk financiële zekerheid te bieden en nieuwe neerwaartse bijstellingen van het accres te voorkomen. Veel van de extra maatregelen die het kabinet heeft getroffen om de crisis te bestrijden, zullen namelijk niet leiden tot een hoger accres, omdat ze buiten de zogenaamde financiële kaders worden opgevangen en daarmee niet bijdragen aan de hoogte van het gemeentefonds, volgens de begrotingssystematiek.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits

Zullen we deze zin even onthouden:
"Veel van de extra maatregelen die het kabinet heeft getroffen om de crisis te bestrijden, zullen namelijk niet leiden tot een hoger accres, omdat ze buiten de zogenaamde financiële kaders worden opgevangen en daarmee niet bijdragen aan de hoogte van het gemeentefonds, volgens de begrotingssystematiek."
Want als er straks bezuinigd gaat worden om de extra uitgegeven miljarden te compenseren, gaan we dan ook voor die bezuinigingen ook niet 'trap af' in het gemeentefonds? Ik geloof er niets van.

Op 28 april 2020, 09:24

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in