Advertentie
financiën / Nieuws

Medemblik verhoogt ozb met 30 procent

Om miljoenen te kunnen investeren in de ambtelijke organisatie, ziet Medemblik zich gedwongen de lokale belasting flink te verhogen.

28 september 2022
Huiseigenaren in Medemblik moeten flink meer ozb gaan betalen.

De gemeente Medemblik gaat, om de begroting rond te krijgen, de onroerendezaakbelasting (ozb) volgend jaar met 30 procent verhogen. Op die manier hoopt het college van burgemeester en wethouders te voorkomen dat de provincie de gemeente onder curatele stelt.

Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Ministerie van Justitie en Veiligheid
Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Medior/ Senior (Beleids-)Adviseur Sociaal Domein (28-40 uur)

BMC
Medior/ Senior (Beleids-)Adviseur Sociaal Domein (28-40 uur)

De verhoging van de ozb, die structureel 2,7 miljoen euro moet opleveren, is volgens het college nodig om een groot gat in de begroting te dichten.

Extra menskracht

De gemeente heeft geld nodig om met name te investeren in de eigen organisatie. Die moet namelijk worden verstevigd om er zeker van te zijn dat de wettelijke taken waarvoor de gemeente aan de lat staat, kunnen worden uitgevoerd. De versterking is nodig ‘om de basis weer op orde worden te krijgen’, aldus het college. De provincie Noord-Holland had daar als toezichthouder op aangedrongen. Met die investering kan ook het niveau van de dienstverlening op aanvaardbaar peil blijven.

Betere arbeidsvoorwaarden

Verder is er geld nodig om de informatieveiligheid van de gemeente op orde te brengen, cybercriminaliteit tegen te gaan en extra handhavers aan te stellen. Al met al wordt er volgend jaar in Medemblik 2,8 miljoen euro gestoken in extra menskracht, betere, modernere arbeidsvoorwaarden en organisatie-ontwikkeling.

Eigen academie

Onderdeel van het plan is om de wervings- en opleidingskracht voor nieuw personeel te vergroten. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de moeite die het kost om vacatures ingevuld te krijgen, is dat nodig. Ingezet wordt op het omzetten van externe inhuur naar vaste contracten en Medemblik wil voor de duur van twee jaar een eigen opleidingsacademie starten, waarmee wordt geïnvesteerd in medewerkers. Met dat ‘unique selling point’ zegt de gemeente zich als werkgever te willen onderscheiden op de arbeidsmarkt. Dat kost zo’n 150.000 euro per jaar.

Het begrotingsvoorstel wordt op 20 oktober besproken in de raadscommissie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Na twee fusies, de eerste fusie was met de voormalige gemeente Noorder-Koggenland (later kwamen daar nog de fusie met de gemeente Wervershoof en Andijk bij) is de conclusie dat het gemeentebestuur het blijkbaar niet meer trekt en dat de burgers met een eigen huis hiervoor moeten bloeden. Weide Meren, Stichtse Vecht en Ronde Venen zitten in het zelfde schuitje, groter is niet altijd beter als de samenhang ontbreekt.
Hielco Wiersma
Mede door jarenlange karige salarisontwikkelingen in de gemeentesector ook hier personeelstekorten.
Advertentie