Advertentie
financiën / Nieuws

BZK aan gemeenten: stuur eerst kosteloze betalingsherinnering

Het is op veel plaatsen al de praktijk, maar niet overal. Het rijk onderzoekt ook de mogelijkheid tot een wettelijke verplichting.

11 juni 2024
ANP CJIB betalingsherinnering
ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Het ministerie van BZK roept gemeenten in een brief aan de VNG op om kosteloze betalingsherinneringen te sturen wanneer iemand in de eerste termijn nog niet betaald heeft. Dit naar aanleiding van een motie van D66 die eind 2022 werd aangenomen. Een verplichting voor kosteloze betalingsherinneringen komt er nog niet. Daarvoor wil de staatssecretaris eerst de resultaten van een ander onderzoek afwachten.

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

Teammanagers

gemeente Olst-Wijhe via Rieken & Oomen
Teammanagers

Motie

De motie van D66-Kamerleden Dekker-Abdulaziz en Kat riep op tot een onderzoek naar de mogelijkheid om overheidsinstanties te verplichten eerst een kosteloze betalingsherinnering te versturen. Dat onderzoek loopt nog steeds, laat de staatssecretaris weten in haar brief. Het is onderdeel geworden van een breder onderzoek naar de doelmatigheid van ophogingen bij incasso’s door de overheid. Dat moet eind 2024 zijn afgerond.

'Menselijke maat'

Inmiddels is wel duidelijk dat het versturen van een kosteloze betalingsherinnering voor heel veel overheidsorganisaties al de praktijk is, maar dus niet overal. De staatssecretaris doet via de VNG alvast de omroep niet direct kosten in rekening te brengen. ‘Ik doe dat graag, omdat ik het een sympathieke motie vind, die past bij een overheid die oog heeft voor de menselijke maat en niet meteen straft als iemand iets is vergeten.’

Wettelijke verplichting

Bedrijven zijn al wel wettelijk verplicht om aan hun klanten altijd eerst een herinnering te sturen als die niet op tijd de rekening betalen. Als mensen dan nog niet betalen, mogen bedrijven pas een opgehoogde factuur sturen. Maar voor overheden geldt dat nu niet. Zij mogen meteen hogere kosten in rekening brengen. Dat vinden de initiatiefnemers van de motie scheef. Zij vinden dat burgers onnodige kosten en stress krijgen als de overheid wel direct kosten in rekening brengt bij het verstrijken van de betalingstermijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie