Advertentie
financiën / Nieuws

Zuid-Holland slaat alarm om gemeentefinanciën

De provincie Zuid-Holland maakt zich ‘grote zorgen’ over de financiële druk op haar gemeenten. De vrees bestaat dat gemeenten hun begroting niet dekkend krijgen en onder preventief financieel toezicht komen.

15 november 2019
shutterstock-420496348.jpg

De provincie Zuid-Holland maakt zich ‘grote zorgen’ over de financiële druk op haar gemeenten. De vrees bestaat dat gemeenten hun begroting niet dekkend krijgen en onder preventief financieel toezicht komen.

Schrijnend

‘De provincie Zuid-Holland ziet schrijnende en verregaande maatregelen bij gemeenten om hun begrotingen toch dekkend te krijgen’, schrijven commissaris van de koning Jaap Smit en gedeputeerde Floor Vermeulen aan de ministers Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA).

Moeite

Het is voor het eerst dat de provincie merkt dat meerdere gemeenten moeite hebben met het dekkend maken van de begroting. De situatie ‘is te herleiden naar het tekort aan middelen voor Wmo, Jeugd en Participatie.’ Het leidt tot ingrijpende maatregelen. Enkele voorbeelden: 600 tot 800 kinderen kunnen niet mee met schoolreisjes omdat subsidies worden stopgezet (in Zoetermeer), er komt een inkomensgrens voor subsidie van kinderopvang (in Alblasserdam) en plannen voor duurzaamheid en biodiversiteit worden versoberd (in Teylingen).

Vertrouwen

Smit en Vermeulen vrezen dat de problemen leiden tot een afname van het vertrouwen in de overheid. ‘De samenleving begrijpt in toenemende mate niet meer hoe de politiek zich voor hen inzet, terwijl zij tegelijkertijd ook horen dat het economisch gezien voor de wind gaat.’

Zorgen

Deze week maakte ook de provincie Drenthe bekend zich zorgen te maken om de gemeentefinanciën. In oktober vroegen gemeenten in Groningen en Overijssel om een bijdrage van 600 miljoen euro omdat het water hen aan de lippen staat.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Als dit zo doorgaat, zitten er meer fte,s aan financiële toezichthouders op de Provinciehuizen dan medewerkers op afdelingen Financiën. Het aantal betalende burgers nadert ondertussen tot nul....
Hoekstra / Ambtenaar
En ons kabinet en de minpres in het bijzonder? Die maken zich op voor het doorvoeren van één van meest ingrijpende maatregelen van na de oorlog: het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 km per uur.
Spijker
Dat krijg je met een Kabinet zonder leiderschap, waarvan bovendien de besluitenloosheid over héél veel belangrijke maatschappelijke dossiers vanaf druipt. Steekwoorden bij dit Kabinet zijn o.a.:

-onvoldoende visie (regeren is vooruitzien)

-besluiteloosheid

-onvoldoende productie op veel ministeries.

Advertentie