Advertentie
financiën / Nieuws

Bijna driekwart gemeenten voor verkoop aandelen Eneco

De gemeenteraad van Dordrecht staat open voor een verkoop van het belang van ruim 9 procent in Eneco. De Zuid-Hollandse gemeente is de op twee na grootste aandeelhouder van het energiebedrijf, dat eigendom is van in totaal 53 gemeenten. Met Dordrecht erbij is het ja-kamp goed voor bijna driekwart van alle aandelen. Dat is ruim voldoende om het verkoopproces in gang te zetten.

01 november 2017

De gemeenteraad van Dordrecht staat open voor een verkoop van het belang van ruim 9 procent in Eneco. De Zuid-Hollandse gemeente is de op twee na grootste aandeelhouder van het energiebedrijf, dat eigendom is van in totaal 53 gemeenten. Met Dordrecht erbij is het ja-kamp goed voor bijna driekwart van alle aandelen. Dat is ruim voldoende om het verkoopproces in gang te zetten. 

Duurzame koers
De gemeenten die aandelen in Eneco bezitten hebben zich beraden op hun aandeelhouderschap wegens de afsplitsing van netwerkbedrijf Stedin. Daarmee heeft Eneco volgens voorstanders van een verkoop, grootaandeelhouder Rotterdam voorop, geen openbare nutsfunctie meer. Maar sommige gemeenten vrezen dat de duurzame koers en de werkgelegenheid bij een verkoop in het gedrang komen en willen hun stukken liever houden.

Ruim voldoende

Met Dordrecht erbij is het ja-kamp goed voor bijna driekwart van alle aandelen. Dat is ruim voldoende om in ieder geval een verkoopproces in gang te kunnen zetten. De komende maanden wordt de belangstelling voor Eneco in kaart gebracht. Een definitief besluit valt pas na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Verkoopopties
Alle verkoopopties worden de komende periode zorgvuldig onderzocht, van een beursgang tot een verkoop door middel van een veiling. Een definitief besluit valt pas na de gemeenteraadsverkiezingen die in maart volgend jaar worden gehouden. Alle gemeenten moeten dan afzonderlijk opnieuw een afweging maken. Een eventuele koper moet evenwel afwachten of het mogelijk is volledige zeggenschap te verkrijgen bij Eneco. Daarvoor is een meerderheid vereist van driekwart van de aandelen. De gemeenten zich tot dusver tegen een verkoop hebben uitgesproken, bezitten bij elkaar meer dan een kwart van de stukken. In Uithoorn stemt de gemeenteraad op 2 november over het collegevoorstel om mee te doen aan het verkoopproces. Aalsmeer heeft besloten de uitkomst van die procedure af te wachten.


Prijs

De onzekerheid kan de potentiële verkoopprijs drukken. Voor gemeenten die willen verkopen, zou dat aanleiding kunnen zijn van gedachte te veranderen. Aan de andere kant valt niet uit te sluiten dat sommige gemeenten die nu nee zeggen, alsnog overstag gaan als een mogelijke koper wel met een grote zak geld rammelt.

Personeel

Eneco koestert de eigen zelfstandigheid en ziet niets in een verkoop. Ook personeel en ondernemingsraad hebben een dringend beroep gedaan op de aandeelhouders om verder te kijken dan alleen financieel gewin, net als enkele grote zakelijke klanten van het bedrijf. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie