Advertentie
financiën / Nieuws

Onduidelijk wat Utrecht bijdroeg aan prestaties economie

Uit onderzoek 'blijkt dat niet duidelijk is in welke mate het economisch beleid van de gemeente aan de economie bijdraagt'.

02 februari 2022
Onduidelijkheid
Shutterstock

De economie van Utrecht presteert goed, er is weinig werkloosheid, maar het is onduidelijk of het beleid van de gemeente daaraan heeft bijgedragen. De rekenkamer heeft niet kunnen vaststellen in hoeverre het programma werkt.

De onduidelijkheid heeft verschillende oorzaken, concludeert de rekenkamer: het economisch beleid laat niet zien wat de gemeente wil bereiken, de gemeente controleert niet of de activiteiten goed worden uitgevoerd, het is niet duidelijk hoeveel tijd en geld de activiteiten kosten en de partijen waarmee de gemeente samenwerkt, weten niet altijd wat de gemeente wil bereiken.

Samenwerking

De inzet die Utrecht moest leveren tijdens de coronacrisis, die andere maatregelen en activiteiten vereiste dan verwacht, speelde een rol. Maar desondanks vindt de rekenkamer dat er een samenhangend overzicht nodig is van wat de gemeente doet en wil bereiken en hoeveel het kost. Zo krijgen andere afdelingen, de gemeenteraad en samenwerkingspartners duidelijkheid.

‘Daarnaast vindt de rekenkamer dat de gemeente vaker moet onderzoeken of activiteiten werken en of ze beter kunnen’, schrijver de onderzoekers. ‘Tot slot vindt de rekenkamer dat er meer moet worden samengewerkt, zowel binnen als buiten de gemeente.’

Trots

Het college van Burgemeester en Wethouders schrijft in een reactie dat het de aanbevelingen gedeeltelijk overneemt, maar benadrukt dat het trots is op ‘wat we met onze relatief zeer beperkte middelen’ ten opzichte van andere grote steden ‘in korte en intense tijd hebben neergezet’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie