Advertentie
financiën / Nieuws

Driekwart Hagenaars wil geen Spuiforum

Driekwart van de Hagenaars is tegen de bouw van het cultuurpaleis het Spuiforum, blijkt uit een onderzoek van EenVandaag en Omroep West onder 800 Hagenaars.

15 juli 2013

De bouw van het Spuiforum, een nieuw dans- en muziektheater in het centrum van Den Haag, is een slecht plan, vindt 75 procent van de inwoners van de stad.

180 mijoen euro
Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van EenVandaag en Omroep West onder 800 Hagenaars. 19 procent vindt de bouw wel een goed idee. De Haagse gemeenteraad beslist donderdag over de kredietaanvraag van 180 miljoen euro voor het project.

Omstreden plan
In het bouwwerk moeten het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater gaan optreden. Het complex moet de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater gaan vervangen. Het plan is omstreden. De leden van de PvdA zijn tegen het megaproject, maar het college waarvan de PvdA deel uitmaakt, is voor.

Alternatief plan
Van de ondervraagden voelt 61 procent wel wat voor een alternatief plan waarbij de theaters worden gerenoveerd.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kaatje
Als je bij dit soort beslissingen wilt weten waarom? Bekijk eens wie er de komende jaren geld aan dit plan gaat verdienen (wie neemt de bouw op zich en wie mag de vruchten van de gemeente als toekomstige gegarandeerde klant plukken?).

En welke relatie/contacten hebben deze geluksvogels met de besluitvormers (oud-collega's, kinderen in het zelfde hockeyteam, campagnesteun/voorwathoortwat? ).

Lijkt me interessant voer voor een fanatieke journaist.
Jan Toorn
Wij komen bij het stickeren door de stad helemaal NIEMAND tegen die voor het Spuiforum is. Sterker nog, men begint spontaan te helpen met stickeren. Meer daarover op de Facebook-pagina van Jan Toorn.
True
Uitstekend plan, een beetje lef en ambitie mag ook wel eens.
Kritikus / Geen Hagenees
Geldsmijterij, waarschijnlijk kijkt de gemeente dat af van haar rijkscollega's.

De Anton Philipszaal en het danstheater zijn nog geen 30 jaar oud.

Maar hup, tegen de vlakte ermee en voor 160 miljoen een nieuw gebouw.

Dergelijke strapatsen brachten Den Haag jaren geleden al tot de afgrond.

Maar het rijk schoot te hulp, met maar liefst 1 miljard.

Wel uit het gemeentefonds gejat, dus alle overige gemeenten konden er voor opdraaien.
Willem Kamps
Kom kom, eindelijk een beetje allure in de stad. Dat mag wat kosten. De huidige theaters zijn neergezet voor een korte periode - beide zijn nodig aan vervanging toe. In tijden van crises zijn de mooiste dingen ontstaan, neem het Amsterdamse Bos. Een beetje durf moet je hebben (en een grote bek, typisch Haags), dus wat is er mis met dit bijzondere plan?
Jos praat / beleidsmedewerker
Wat er mis is Willem? Onder meer het volgende: Den Haag heeft een rijke geschiedenis aan megalomane -en gelukkig deels afgeschoten- plannen. Die onder aanvoering van de omstreden wethouder Norder (met wie inmiddels geen enkele wijkraad meer wenst te overleggen): een onzinnige cruiseterminal; een kabelbaan over de havenhoofden; woontorens op het Norfokterrein; een gebouw in de vorm van een 'M' (van Marnix) vlak voor het station Den Haag Centraal; het afbreken van het slechts 30 jaar oude woongebouw De Zwarte Madonna voor de plaatsing van kantoortorens bestemd voor leegstand. Een skyline die de stad inmiddels voor 1 miljard in het rood bracht. En nu dit onzinnige Spuiforum weer, met zijn patserige architectuur. Den Haag was in de race voor culturele hoofdstad. Het Spuiforum moest de kers op de taart worden. De Hofstad viel in die race af, onder meer doordat de bevolking niet was geraadpleegd over de bouwplannen van dit peperdure prestigeproject. Intussen bezuinigt het stadsbestuur op alle mogelijke culturele posten. Vervolgens wordt het prestigieuze plan omarmd door PvdA en D66 die het wel eens even door de raad zouden jassen. Effectievere en veel goedkopere alternatieven worden genegeerd. Naar kritiek uit vakkringen (architecten, stedebouwkundigen en financiel adviseurs) wordt niet geluisterd. Raadpleeg daarvoor zonodig diverse edities van het weekblad Den Haag Centraal.

Over de werkelijke kosten van het plan en de bezettingsgraad wordt vaag gedaan. En om de kritiek in de stad te smoren tovert de PvdA plosteling 20 miljoen uit de hoge hoed om de gemoederen middels enkele sociale projecten te bedaren.

Gelukkig hebben Hagenaars en Hagenezen zich middels de actie 'Spuiforum Krankjorum' massaal tegen het plan gekeerd. Komt ook de achterban van de PvdA tot inkeer en trekt de politiek zich teug in het bastion aan het Spuiplein om te bezien hoe de schade kan worden beperkt en de coalitie gered.

Dat is er dus met dit plan aan de hand.
Criticus - NL
Steek dat geld in 180 of zelfs 1800 kleinere projecten. Hierdoor kunnen veel meer, maar kleinere bedrijven aan het werk blijven en verdwijnt niet een groot deel van het geld in zakken van management en aandeelhouders.Maar ja, met 1800 kleine projecten scoor je niet in de media...
jig50
Ik ga gedeeltelijk mee in het commentaar van de heer Jos Praat. Het Gemeentebestuur van Den Haag gaat maar door met veel te dure plannen. Maar ik ben wel vreselijk opgelucht, dat die lelijke puist van de "Zwarte Madonna" afgebroken is. Ook de kantoorkolossen van de ministeries Justitie en BIZA zijn gelukkig weg. Het is er nu wel mooier op geworden. En eigenlijk ben ik er ook wel voor, dat het danstheater weggaat en het huidige muziektheater kan na een goede opknapbeurt best wel enkele generaties mee. Maar alles vernieuwen voor 180 miljoen is veel te veel in deze tijden van crisis. Kan het danstheater niet integreren in het muziektheater? Hoe dat weet ik niet. Ik ben maar een leek.
Teuntje (de onschatbare) / arbeider
In een tijd van crisis, bezuinigingen, de buikriem aanhalen en korten...180 miljoen uitgeven aan een speeltje voor de rijken? Ja, dan moet je inderdaad lef hebben...goh, wat hebben we iets moois bereikt en gebouwd.

Afbraak van subsidies op verenigingen, zowel op sport-, cultureel- als maatschappelijk vlak, voor mensen die het écht nodig hebben...tja, da's de prijs die de plebejers, het proletariaat moet(en) betalen voor de pleziertjes van de bourgeoisie, het patriciaat
O. ten Hove
Kool gaf al aan dat hij neerkeek op zijn achterban door ze crapulle te noemen, ofwel uitschot. Norder is een salonsocialist die zichzelf een mooie snoepreisjes toebedeeld. En Baldewsingh gijzelt de PvdA door nu het lijsttrekkerschap op te eisen in verband met zijn achterban die overigens nu voor het CDA gaat kiezen want de PvdA Den haag stelt niets meer voor. Zoals nu ook blijkt uit de bouwplannen van het Spui uit de koker van Norder...
Advertentie