VNG waarschuwt voor ‘uitval van wegen of verwijderen van bruggen’
Gemeenten vragen het rijk om financieel bij te springen, omdat zonder extra geld het onderhoud van lokale wegen onbetaalbaar is.
Gemeenten willen financiële steun van het rijk voor het onderhoud van het lokale wegennet. Ze geven aan de onderhoudskosten niet meer te kunnen dragen, waardoor afsluiting van wegen of zelfs het verwijderen van bruggen aan de orde is.
Water aan lippen
Dat schrijft de gemeentelijke koepelorganisatie VNG aan de Tweede Kamer, waar maandag een overleg over infrastructuur op de agenda staat. Normaal gesproken leveren de verzamelde gemeenten naar eigen zeggen geen inbreng voor dat overleg over de budgetverdeling van infra-investeringen in de regio. ‘Dit keer is het anders omdat gemeenten financieel het water aan de lippen staat en dit grote gevolgen heeft voor de lokale infrastructuur’, aldus het VNG-bestuur.
Renovatie
Ze vragen de Tweede Kamerleden ook te investeren in de bestaande gemeentelijke infrastructuur, omdat anders de bereikbaarheid onder druk komt. Gemeenten hebben volgens de koepelorganisatie onvoldoende financiële middelen om die bereikbaarheid in stand te houden. Gewezen wordt met name op de grote onderhoudsopgave waarvoor geen geld is. Een recent TNO-rapport laat zien dat de jaarlijkse kosten voor vervanging en renovatie van infrastructuur de komende decennia alleen maar verder blijven stijgen: van 1,1 miljard in 2021, naar 2,4 miljard in 2024, naar uiteindelijk 3,7 miljard euro per jaar.
Alarm
‘Gemeenten staan liefst voor circa 55 procent van de kostenopgave, terwijl de gemeentelijke financiën al zwaar onder druk staan. Het uitblijven van investeringen in gemeentelijke infrastructuur zal op termijn gaan zorgen voor uitval van wegen of zelfs het verwijderen van bruggen omdat de onderhoudskosten te hoog zijn’, zo luidt de alarmerende boodschap.
Daarmee is de bereikbaarheid in het geding. Voor de instandhouding van rijksinfrastructuur op basiskwaliteitsniveau wordt tot 2030 1 miljard euro extra uitgetrokken. Voor het beheer en onderhoud van gemeentelijke infrastructuur, dat ongeveer 80 procent van het totale areaal beslaat, is echter geen extra geld gereserveerd. Voor de ontsluiting van nieuwe woningen maakt het rijk in totaal weliswaar 2,5 miljard euro vrij, ‘maar er zijn geen extra middelen vrijgemaakt voor de bereikbaarheid van bestaande woningen of regio’s.’
Of heeft Wopke ons geld net weg staan geven?