Overslaan en naar de inhoud gaan

Kloof van 8 procent tussen loonbod VNG en vakbonden

De vakbonden vragen in de onderhandelingen over een nieuwe cao gemeenten drie keer zoveel extra loon als koepelorganisatie VNG wil bieden.

Tegenbod VNG valt vakbonden tegen

Er gaapt een flinke kloof tussen gemeentelijke werkgevers en vakbonden over de loonontwikkeling in de nieuw af te sluiten cao. Waar de bonden 12 procent vragen, biedt gemeentekoepel VNG 4 procent.

Er gaapt een flinke kloof tussen gemeentelijke werkgevers en vakbonden over de loonontwikkeling in de nieuw af te sluiten cao. Waar de bonden 12 procent vragen, biedt gemeentekoepel VNG 4 procent.

Ook na de tweede overlegronde zijn de onderhandelende partijen niet veel dichter bij elkaar gekomen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft weliswaar haar tegenbod iets verhoogd ten opzichte van vorige week, maar het gat blijft desalniettemin aanzienlijk. Volgens de grootste ambtenarenvakbond FNV geven de werkgevers daarmee ‘niet echt blijk van de nijpende financiële situatie waar velen zich nu in bevinden.’

Eenmalige uitkering

De VNG wil tot dusver niet verder gaan dan een structurele loonsverhoging van 4 procent, naast een eenmalige bruto uitkering van 750 euro voor gemeenteambtenaren tot schaal 7 en maximaal 375 euro voor alle schalen daarboven. De bonden FNV Overheid, CNV en CMHF gaan voor een structurele loonsverhoging van 12 procent en een eenmalig bedrag van 1200 euro.

Thuiswerkvergoeding

Ook op het punt van de thuiswerkvergoeding voor medewerkers blijft er een verschil zitten. De bonden willen een vergoeding van 3 euro per dag, waar de werkgevers niet verder willen gaan dan 2,13 euro. De bonden volgen op het gebied van hybride werken de lijn van het Nibud, ook waar het gaat om het toetsen of indexering nodig is. Dat zou twee keer per jaar moeten geschieden.

Derde ziektejaar

Verschillen tussen de onderhandelde partijen zitten er verder nog op andere arbeidsvoorwaarden. De VNG wil afschaffing van het derde ziektejaar en de nawettelijke werkloosheidsuitkering. De bonden willen behoud daarvan. Waar zij wel vanaf willen, zijn de payroll-constructies waar gemeenten gebruik van maken. Structureel werk is in hun ogen vast werk. Inhuur van externen – waaronder ze ook zzp’ers scharen – zou alleen mogen om piek en ziek op te vangen. Om de werkdruk te verminderen, moet er worden gekozen voor de inzet van vaste collega’s.

De volgende onderhandelingsavond is 2 november 2022. Het gezamenlijk streven is nog voor januari 2023 te komen tot een nieuwe cao met een looptijd van een jaar.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fien Advocaat

Eens met Bob de Jong. Dan ben ik ook weg. Ik ben/was altijd ontzettend loyaal naar mijn gemeente, maar het houdt een keer op! Ik hoef hier niet rijk te worden, maar enigszins koopkrachtbehoud is toch niet teveel gevraagd?

Op 13 oktober 2022, 13:56
P. Smit

De bonden moeten deze keer maar eens de poot stijfhouden. Gemeenteambtenaren zijn het beu om als sluitpost te fungeren.

Op 13 oktober 2022, 16:51
T. Simpelmans

Dat wordt weer een jaar zonder cao / nullijn. Bij 17% inflatie. Wat de VNG betreft mogen we allemaal naar de voedselbank.

Op 14 oktober 2022, 10:08

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in