Advertentie
financiën / Nieuws

Waarde woning Amsterdam knalt omhoog

Er zitten aanzienlijke verschillen in de marktontwikkeling van de huizenprijzen per gemeente. In Amsterdam steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 9 procent het hardst. In Eersel daalde de gemiddelde waarde met bijna 4 procent het stevigst. Dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer over de marktontwikkeling van woningen tussen de waardepeildatum 1 januari 2014 en de waardepeildatum 1 januari 2015.

01 maart 2016

Er zitten aanzienlijke verschillen in de marktontwikkeling van de huizenprijzen per gemeente. In Amsterdam steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 9 procent het hardst. In Eersel daalde de gemiddelde waarde met bijna 4 procent het stevigst.

Dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer over de marktontwikkeling van woningen tussen de waardepeildatum 1 januari 2014 en de waardepeildatum 1 januari 2015. Die cijfers vormen de basis voor de nieuwe Woz-waarde. Gemeenten zijn momenteel druk bezig met het versturen van de Woz-beschikkingen.

Verschil marktsegmenten

Gemiddeld is er sprake van een gemiddelde stijging van de woningwaarde met 1,2 procent tussen de waardepeildatum 1 januari 2014 en de waardepeildatum 1 januari 2015. De Waarderingskamer benadrukt echter dat in de huidige woningmarkt de verschillen tussen marktsegmenten groot zijn: tegenover marktsegmenten waar de daling veel sterker is dan gemiddeld, zijn er ook marktsegmenten waarin de woning nagenoeg gelijk blijven in waarde.

Regionale spreiding

De regionale spreiding in waardeontwikkeling is volgens de Waarderingskamer minder groot. Dat neemt niet weg dat er enkele opvallende uitschieters zijn. De waarde van een woning in Amsterdam knalde vergeleken met de vorige peildatum met 8,9 procent omhoog. Heemstede en Castricum delen de tweede plaats met een waardestijging van 5,6 procent. Woningbezitters in Amstelveen en Bloemendaal zagen hun panden met 4,9 procent in waarde stijgen. Opmerkelijk is de marktontwikkeling in de gemeente Utrecht: daar is sprake van een lichte waardedaling (-0,1 procent).

Limburg plust

Opvallend is de waardestijging in het midden en zuiden van Limburg. Waar de woningwaarden in andere krimpregio’s daalden, stegen deze met name in de wijde omgeving van Maastricht met percentages die vaak boven de 3 uitkomen. In Eersel daalde de woningwaarde het hardst van heel Nederland: - 3,9 procent. Het betreft de vierde forse daling op rij in die Brabantse gemeente. De plaatsen twee en drie in de categorie dalers wordt ingenomen door Zundert en Rijnwaarden met respectievelijk een min van 3,4 en 3,2 procent.

Niet klaar

Nog niet in alle gemeenten is de herwaardering volledig afgerond. Boxmeer en Gooise Meren zijn nog niet klaar. Daardoor kan er volgens de Waarderingskamer nog sprake zijn van bijstelling van het opgegeven gemiddelde groeipercentage van 1,2 procent.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Fred. Nee Fred. Het is gewoon een absurde stijging en van de aanslag klopt t.o.v. vorig jaar ook geen bal. De gemeente Amsterdam manifesteert zichzelf als kampioen prijsopdrijver.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wat? De waarde van mijn woning in Amsterdam ging met 58% omhoog.
Fred Smit
@Spijker.....Snel verkopen dus?......
Advertentie