of 62688 LinkedIn

Prijs bouwkavel zakt met 7 procent

De werkelijke gemiddelde prijs van bouwkavels is het afgelopen kwartaal gedaald met 6,99 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de grondprijs gemiddeld 467 euro per m², in het eerste kwartaal van  2020 was dat nog 502 euro.

De werkelijke gemiddelde prijs van bouwkavels is het afgelopen kwartaal gedaald met 6,99 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de grondprijs gemiddeld 467 euro per m², in het eerste kwartaal van  2020 was dat nog 502 euro.

Dat blijkt uit door het Kadaster bijgehouden transacties van woningbouwkavels. Volgens bureau Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling blijkt uit die cijfers dat de transactieprijzen zich weinig laten beïnvloeden door de marktontwikkelingen. Immers, de woningprijzen van bestaande woningen in stegen het tweede kwartaal met 4 procent en de zogeheten krapte-indicator kent de laagste stand van deze eeuw. Op de markt voor nieuwbouwwoningen zijn dezelfde trends zichtbaar: het aanbod is dit kwartaal verder afgenomen en de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is toegenomen met 4,4 procent.

 

Betaalbare woningbouw

‘In de praktijk blijkt dat gemeenten de grondprijzen maar mondjesmaat verhogen. Bovendien verkopen gemeenten regelmatig gronden voor een lagere prijs om betaalbare en duurzame woningbouw te stimuleren’, aldus Metafoor-directeur Erik Berkelmans.

De gevolgen van de coronacrisis lijken de eerder verwachtte trends te versnellen. De directe woningbouwkosten stijgen nog slechts gering en de resultaten van aanbestedingen vallen lager uit: de prijs die aannemers vragen voor het bouwen van woningen daalt ten opzichte van vorig kwartaal 0,57 procent. Dat is volgens Berkelmans een behoorlijke daling. ‘Hoewel de voorgaande kwartalen al zeer geringe dalingen lieten zien, is het voor het eerst in circa zeven jaar dat een dergelijk sterke daling voorkomt.’

 

Coronavirus

Hoewel de directe loon- en arbeidskosten nog steeds stijgen, worden bouwopdrachten voor een lagere prijs op de markt gezet. Dat houdt volgens Berkelmans verband met de tegenslagen die de bouwsector recentelijk te verwerken kreeg. Werd de sector eerder bedreigd met stikstof en PFAS problematiek, momenteel kampt de sector met de situatie rondom het coronavirus. Daardoor keldert niet alleen het ondernemers-vertrouwen in de bouw, maar ook de orderportefeuilles in de sector zijn flink gekrompen. Veel bedrijven hebben dan ook overheidssteun aangevraagd.

Aan de andere kant, zo benadrukt Berkelmans, blijft de vraag naar woningen groot. Zo noemde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat er tot 2030 845.000 nieuwe woningen bij moeten komen om woningtekorten tegen te gaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door K.T. (grondzaken) op
Zou een grondprijsdaling niet ook kunnen komen doordat nu ook de minder gunstig gelegen locaties ontwikkeld worden? Ik merk zelf dat zelfs in de kleine dorpjes de vraag naar woningen is gestegen. En daar is de grondprijs lager dan in onze grotere kernen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners