of 64621 LinkedIn

Petitie tegen verhogen ozb al vaak getekend

© Shutterstock
© Shutterstock
1 reactie

De petitie tegen het verhogen van de onroerendezaakbelasting (ozb) is al 120.579 keer getekend op de site petities.nl. De pagina is geopend door de Vereniging Eigen Huis (VEH) en wordt onder meer gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Tekorten op begroting
Veel gemeenten hebben al aangekondigd de ozb te verhogen om tekorten in de begroting te kunnen dekken. De ozb verhogen is samen met het bezuinigen op publieke voorzieningen de enige manier om meer geld te genereren. Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van onder meer de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg.

Zorgkosten
De VEH vindt het onterecht dat de ozb wordt verhoogd om de kosten van de gemeente te dekken. Op die manier betalen volgens de organisatie alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente. De VEH wil dat de rijksoverheid de gemeenten tegemoet komt en geld geeft.

Reële compensatie

De VNG wijst erop dat het Rijk de gemeenten reële compensatie heeft beloofd voor alle kosten en gederfde belastinginkomsten die ontstaan zijn door corona. De organisatie gaat ervan uit dat de rijksoverheid zich aan die afspraak houdt en dat gemeenten deze kosten niet op een andere manier hoeven op te vangen. Hierdoor zullen deze kosten niet van invloed zijn op de hoogte van de ozb, aldus de VNG.

Eind deze maand, als de petitie afloopt, wil de VEH ermee naar Den Haag, om aan de politiek te laten zien hoe breed het probleem leeft. Volgens de VEH wordt nu een kleine groep de dupe van het ophoesten van geld voor een breed maatschappelijk probleem. De VEH denkt dat de petitie massaal ondertekend wordt omdat de ozb al jaren een gevoelig punt is. 'Het ozb-geld is vrij besteedbaar. Gemeenten kunnen het dus ook gebruiken om de begroting te dichten. Dat gebeurt nu al een aantal jaren op rij.'

 

WOZ-waarde controleren
De VEH raadt huiseigenaren aan om elk jaar te controleren of de WOZ-waarde van het huis klopt. 'Je kunt niets doen tegen een vastgesteld belastingtarief, maar wel aan de WOZ-waarde. Daar betaal je belasting over', aldus de woordvoerder. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door HH op
Het Rijk is de laatste decennia continue een onbetrouwbare partner gebleken. Ik verwacht niet dat dit nu zal veranderen. Maar ook gemeenten laten zich veel te gemakkelijk als makke schapen naar de slachtbank brengen.