of 59318 LinkedIn

Investeren in krachtwijken heeft wel degelijk effect

Het Krachtwijkenprogramma waarmee een impuls gegeven moest worden aan de leefbaarheid van achterstandwijken, heeft wel degelijk effect gehad, zo stellen omgevingseconomen Hans Koster en Jos van Ommeren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze weerspreken daarmee de conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat stelde dat het programma nauwelijks invloed heeft gehad.

Het Krachtwijkenprogramma waarmee een impuls gegeven moest worden aan de leefbaarheid van achterstandwijken, heeft wel degelijk effect gehad, zo stellen omgevingseconomen Hans Koster en Jos van Ommeren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze weerspreken daarmee de conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat stelde dat het programma nauwelijks invloed heeft gehad.

Huizenprijzen

Het ‘Krachtwijkenbeleid’ heeft wel degelijk positieve effecten gehad, zo stellen de omgevingseconomen. De huizenprijzen zijn er meer gestegen dan in vergelijkbare wijken en huizen staan er ook minder lang te kopen, concluderen ze. ‘De huizenprijs en verkooptijd worden beschouwd als goede maatstaven van aantrekkelijkheid van een buurt: als mensen een buurt aantrekkelijk vinden, willen ze er meer voor betalen en zullen verkopers hun huis waarschijnlijk sneller kwijtraken. Krachtwijken zijn dus aantrekkelijker geworden door de investering,’ aldus de omgevingseconomen.

Sociale huurwoningen
Maar ook wat betreft de sociale huurwoningen hebben de krachtwijken een verbeteringsslag doorgemaakt. De kwaliteit van sociale huurwoningen laat nogal eens te wensen over. ‘Grote investeringen door woningcorporaties zijn dus nodig en staan op de planning. Vanaf 2007 tot 2012 hebben de overheid en woningcorporaties echter ook al ruim één miljard extra geïnvesteerd in de 83 slechtste wijken van Nederland, de zogenaamde Krachtwijken. Het grootste gedeelte van dit geld werd besteed aan het opknappen van sociale huurwoningen. Het opknappen van sociale huurwoningen is niet alleen gunstig voor de bewoners zelf, maar heeft ook positieve uitstralingseffecten naar omwoners,’ stellen de onderzoekers.

 

Half miljard

Zo zijn er in de typische krachtwijk Spangen in Rotterdam veel nieuwe woningen gebouwd en vervallen sociale huurwoningen opgeknapt. De renovatie van het historische Justus van Effencomplex is daar een mooi voorbeeld van, aldus Koster en Van Ommeren. Daarvan zouden omliggende koopwoningen ook weer profiteren. De economen becijferden dat de totale waardestijging van de koopwoningen in krachtwijken ongeveer een half miljard euro bedraagt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Er zal ongetwijfeld een positieve impuls van zijn uitgegaan, maar het is de vraag of het Rijk daar zoveel geld in had moeten steken. Vooral gemeenten (coördinatie), woningbouwverenigingen, eigenaren zelf en ontwikkelaars hadden hiervan het meeste profijt.
Door Hans van Leeuwen (afdelingsmanager) op
Krachtwijken+ laat me niet lachen! Het was niks, het is niks en het zal ook nooit wat worden. Hoe veel sausjes en jargon je er ook tegen aan gooit...
Door A. Willemsen op
Wat een kortzichtig artikel. De schrijver is nog nooit in zo'n krachtwijk geweest vermoed ik. De mensen die er woonden zijn door de vervanging van hun oude betaalbare woning weggejaagd weggejaagd uit de wijk omdat de nieuwe woning te duur voor hen was. Dat de woningen dan duurder worden in die wijk is een open deur. Het probleem wordt niet opgelost, maar verplaatst. De mensen veranderen hier niet door.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners