Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten hebben blinde vlek voor bedrijfsleven

Gemeenten richten zich wel op maatschappelijke organisaties, maar nauwelijks op het bedrijfsleven als gesprekspartner bij bezuinigingen, blijkt uit onderzoek van BMC.

13 april 2013

Gemeenten betrekken het lokale bedrijfsleven nauwelijks bij de aanpak van de bezuinigingen. Als het om externe partijen gaat, kijken lokale overheden voornamelijk naar maatschappelijke instellingen en bewoners.

Zelden gesprekspartner
Het probleem van een niet sluitende gemeentelijke begroting wordt amper gedeeld met het bedrijfsleven. Waar driekwart van de gemeenten in overleg treedt met maatschappelijke organisaties, blijken ondernemers in slechts een handjevol gemeenten als gesprekspartner te dienen, zo blijkt uit een onderzoek van BMC.

Gemiste kans
‘Dat het bedrijfsleven niet bij bezuinigingen wordt betrokken, zegt veel over de instelling van de gemeenten: ze zien de ondernemers niet als partner’, aldus BMC-partner Herrie Geuzendam. ‘Die houding richting bedrijfsleven is een gemiste kans. Want in tijden van crisis is het toch vooral een zaak van het verdelen van de ellende. De opgave voor gemeenten is ervoor te zorgen dat bedrijven gaan meedenken. Nu is de houding van gemeenten veelal passief, terwijl er door het bedrijfsleven als partner te zien, een wereld te winnen valt. Denk onder andere aan primaire marktconsultatie, gezamenlijke pr en samen werken aan regionale sociaal-economische vraagstukken.’ 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

MArc / werkende
Beste Melkkoe (werkzoekende) je naam zegt al genoeg. Ga maar eens werken, dat lost al een heel groot gedeelte van onze problemen op. En zeg niet dat er geen werk is, er werken genoeg Polen en andere niet-nederlanders in Nederland! Dus dat is geen argument.
J. / ambtenaar
Beste Melkkoe,



Bekijk het ook eesn van de zonnige kant: je klaagt wel over voedselprijzen maar je hebt te eten, je klaagt over huur maar je hebt een dak boven je hoofd, je klaagt over zorgpremie maar Nederland heeft en goede gezondheidszorg, je klaagt over energieprijzen maar je hebt energie tot je beschikking. Kortom, je bent helemaal niet zo arm als je denkt dat je bent. Je voelt je alleen arm omdat je naar anderen blijft kijken. Zolang je dat zal doen veranded er niets. Dus, stoppen met navelstaren; aan jezelf werken en het advies van Marc opvolgen, dan voel je je al een stuk beter!
Zart
Geachte lezers Marc en JW.
Ik ben werkzoekende en ontvang een WW uitkering.
Ik ben nu heerlijk aan het genieten van mijn vrije dagen. Voor mijn WW uitkering heb ik de afgelopen 25 jaar sociale verzekering premies betaalt.
Ik heb het niet cadeau gekregen. Ik heb er keihard
voor gewerkt. De overheid bezuinigt structureel
op de posten die ik opgesomt heb. Dat zijn feiten.
Mijn doel is de burgers c.q. de lezers wakker schudden en hun informeren. Wanneer je kritiek uit op de overheid, hetzij landelijk hetzij lokaal, met name op de ambtenaren hiervan, kunnen ze dat niet waarderen. Nederland is inmiddels een derde wereldland geworden. U geeft aan, dat ik een dak boven mijn hoofd heb, dat ik energie ontvang en dat de gezondheidszorg zo goed is in Nederland.
Ik en mijn medelanders (Nederlanders) betalen ons bont en blauw. Natuurlijk hebben wij dan recht hierop. Wij ontvangen de diensten niet gratis. Doelstelling van de bureaucratie in Nederland is slechts werk (blijven) garanderen voor de ambtenaren. Het zijn verworven rechten. Wanneer je een WW uitkering aanvraagt bij de balie krijg je eerst een PAKKET formulieren mee, die je moet invullen. Vroeger beoordeelden ze binnen 6 weken de aanvragen, nu binnen 8 weken. Waarom ? Rechtsom of linksom.
Het wordt tijd, dat de ambtenaren nu eerst kritisch naar zichzelf gaan kijken, voordat ze direct commentaar geven over kwesties waar ze geen kaas van hebben gegeten.
J. / ambtenaar
Beste Melkkoe,



Aan het rijtje 'zegeningen' kunnen we er nog een toevoegen: als je werkloos wordt, wat op zich heel vervelend is, kom je in aanmerking voor een WW uitkering maar dat even terzijde.

Het is prima om constructieve kritiek te hebben op ambtenaren, ik ben er zelf ook een en kan daar best tegen anders zou je het niet volhouden. Krtiek houdt je scherp en dat is goed, je bent er voor de burger. Maar wat mensen bij het leveren op kritiek op ambtenaren en buracratie vergeten, en die nuance mis ik ook in uw benadering, dat ambtenaren regels uitvoeren die door de regering worden uitgevaardigd. Wetten komen tot stand in een samenwerking tussen de regering en de beide Kamers. En we weten allemaal hoe goede wetsvoorstellen door wijzigingen in voornamelijk de Tweede Kamer kunnen wijzigen in slecht uitvoerbare regelingen door politieke compromissen. Om nog maar te zwijgen van de vele initiatieven van Kamerleden ontplooien om zichzelf of de partij te profileren waardoor er regel op regel ontstaat.

Met andere woorden: regelgeving, de hoeveelheid daarvan en de inhoud daarvan, samenhang evenals onderlinge strijdigheid e.d. onstaan bij onze regering maar zeker ook bij onze volksvertegenwoordiging. Ambtenaren worden daar vervolgens mee geconfronteerd en moeten dat uitvoeren. En de manier waarop, ja daar zal best een keer wat op aan te merken zijn, maar voor het overige moet u toch echt ergens anders zijn.
Zart
Het probleem van een niet sluitende gemeentelijke begroting wordt amper gedeeld met het bedrijfsleven.
Ik ben van mening, dat iedereen een gedeelte van de rekening m.b.t. de economische crisis betaalt heeft en nog steeds aan het betalen is, behalve de ambtenaren op landelijk niveau, maar voornamelijk de ambtenaren op lokaal niveau. De burgers met een lage inkomen hebben de grootste bijdrage betaalt aan de economische crisis.

Wie hebben de crisis veroorzaakt ?
Ambtenaren/politici (landelijk/lokaal), banken, (zorg) verzekeraars, overheid, bedrijfsleven, vermogende Elite.

- Belasting is verhoogt van 19% naar 21%
- Assurantiebelasting is verhoogt naar 21%
- Inkomsten op bijstandsniveau worden om de half jaar verlaagt
- De inflatie neemt buiten proporties toe
- Voedselprijzen zijn behoorlijk gestegen
- Belastingen, in welke vorm dan ook is gestegen
- Huurprijzen zijn buiten proporties gestegen
- Zorgpremies zijn niet meer betaalbaar
2/3 Deel van de inkomsten gaat naar de betaling van de zorgpremies
- Zorgtoeslag is verlaagt
- Voedselbanken schieten als paddestoelen uit de grond
- Brandstofprijzen zijn gestegen
- Energieprijzen (Gas/Elektriciteit) zijn buiten proporties gestegen

Dit is slechts een fractie van alle ellende.

In tijden van crisis is het toch vooral een zaak van het verdelen van de ellende ? Dat klopt. De ellende wordt verdeelt onder de zwakkeren in de samenleving.
Dankzij kabinet van Rutte. De PvdA heeft ook een zeer grote bijdrage gelevert aan de ellende.
Advertentie