Advertentie
financiën / Nieuws

Gelderland schiet arme gemeenten te hulp

De financiële situatie van sommige Gelderse gemeenten is zo slecht, dat de provincie bijstand gaat verlenen. De provincie leent geld en ambtenaren uit.

16 november 2012

De financiële situatie van sommige Gelderse gemeenten is zo slecht, dat de provincie bijstand gaat verlenen. De provincie leent geld en ambtenaren uit.

Noodlijdende gemeenten
De steun vanuit het provinciehuis is bestemd voor gemeenten die er financieel flink doorheen zitten. Een enkele gemeente is nu al niet meer in staat om projecten die in samenwerking met de provincie worden bekostigd voort te zetten. De provincie vreest dat als gevolg van de nijpende financiële situatie in meer gemeenten cofinancieringprojecten in gevaar komen. Onder voorwaarden kunnen noodlijdende gemeenten - ze moeten onder andere onder preventief toezicht staan - aanvullende financiering van Gelderland krijgen. Over de mate van de hulp wil de provincie zich op voorhand echter niet vastleggen. 'Dat is afhankelijk van de specifieke omstandigheden in de betreffende gemeente', aldus het dagelijks bestuur van de provincie.
 

Uitleen van medewerkers
Gelderland gaat eveneens gerichte ondersteuning bieden aan gemeenten als 'die door hun zwakke financiële positie de uitvoering van bepaalde kerntaken onder een aanvaardbaar minimum komen.' Behalve geldelijke steun leent de provincie armlastige gemeenten op verzoek ook 'expertise of een tijdelijke uitleen van medewerkers.' De steun is volgens de provincie niet bedoeld om te voorkomen dat de gemeenten in een artikel 12-situatie belanden, maar uitsluitend om noodlijdende gemeenten te helpen hun kerntaken uit te voeren. Ze kwalificeren zich bijvoorbeeld voor die steun als de uitvoering van kerntaken, afgezet tegen landelijke vergelijkingen met andere gemeenten, onder een aanvaardbaar minimum dreigt te komen.

Tijdelijke wijziging bestemming
Ook op het gebied van regelgeving wil de provincie gemeenten die in de problemen zitten tegemoet komen. Waar gemeenten over veel overtollige gronden beschikken, omdat die niet worden verkocht, mogen ze tijdelijk een andere bestemming krijgen. Daarmee kunnen gemeenten dan nieuwe en andere inkomstenbronnen aanboren. Zo wil de provincie toestaan dat deze braakliggende gronden bijvoorbeeld worden benut voor het plaatsen van zonnepanelen.

Verlies grondexploitatie
Gelderse gemeenten lijden forse verliezen op hun grondexploitatie. De afgelopen twee jaar hebben ze, zo blijkt uit onderzoek van de provincie, ruim een half miljard euro af moeten schrijven. Van de 56 Gelderse gemeenten hebben er 42 hun algemene reserves moeten aanwenden voor het afdekken van de exploitatietekorten. In 10 van deze gemeenten moet er daardoor extra worden bezuinigd.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Dat ook sommige gemeenten door de crisis in financieele problemen zijn gekomen,was te verwachten. Men name mbt de grondexploitatie is een flinke deuk geslagen in het budget. Afwikkelen op inwoners is ook geen optie, die krijgen het de komende jaren ook flink voor de kiezen. Blijft over dat de stofkam gaat door de uitgaven, geen snoepreisjes, afromen of niet meer verlenen van subsidies en projecten soms in de koelkast. Een nieuwe en verfrissende kijk op de uitgaven kan zowiezo wel nuttig zijn om de uitgaven te kanaliseren.

Maar er is hoop. Waar deze op gebaseerd is houd u tegoed maar 2015 wordt het jaar van opbouw en herstel. Een lichtpuntje waar we het nu mee moeten doen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Beetje jammer dat het Orakel uit Abbenes niet wereldkundig maakt waarom 2015 het jaar van opbouw en herstel wordt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Met speculerende en slecht beheerde/geleide gemeenten behoeft niemand medelijden te hebben.

In 2015/2016 wordt weer een einde van een Kondratief-golf voorzien.
Niek / jurist
Zo praten we elkaar allemaal de vernieling in. Financiele tovenarij zorgt voor crisistoestanden. Bijvoorbeeld het afboeken van duur gekochte agrarische grond (met het oogmerk van dorpsuitbreiding) naar actuele agrarische waarde. Het omgekeerde gebeurde met de windhandel van het liquide maken van de "overwaarde" van een woning en vervolgens daarop leeglopen door het aansmeren van riskante beleggingsconstructies, woekerpolissen, diefstalprovisies. Dit alles gestimuleerd door graaizucht en bonuscultuur. Nederland moet zich helaas gaan resetten en de burgers betalen de rekening. De graaiers hoeven geen bijdrage te leveren. Hopelijk leren we hier wat van, ook de dorpsbestuurders die op onverantwoorde wijze dit soort risico's zijn aangegaan. Dat de provincie wil helpen is genereus maar een lapmiddel. Het enige positieve dat ik uit dit verhaal lees is dat (tijdelijk) zonne-energie geoogst mag worden. Maar wees eens eerlijk, waarom zou elke grondeigenaar geen energie mogen oogsten door middel van molens, panelen enzovoorts. In feiten zou dit aan iedereen toegestaan mogen worden.
Advertentie