Advertentie
financiën / Nieuws

Fouten in jaarrekeningen gemeenten ‘zorgpunt’

Minister Ollongren publiceerde dit jaar, net als vorig jaar, een lijst met gemeenten die drie jaar op rij op de vingers getikt werden door de accountant. Elf gemeenten staan op beide lijsten en hebben dus al vier jaar op rij fouten in de boekhouding. Drie daarvan gingen dit jaar op in grotere gemeenten, voor twee andere staat dat voor 2021 op de planning. De volgende zes blijven over: Bodegraven-Reeuwijk, Dantumadiel, Dronten, Edam-Volendam, Lelystad en Uithoorn.

06 november 2019
financien---accountantsverklaring.jpg

Elf gemeenten hebben zodanig veel fouten in de boekhouding, dat ze al vier jaar geen goedkeurende accountantsverklaring hebben gekregen. Dat blijkt uit een door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gepubliceerd overzicht van de verantwoording van gemeenten over het verslagjaar 2018. Ze noemt deze gemeenten een ‘zorgpunt’.

Europese aanbestedingen
In 2015 was er een sterke daling in het percentage goedkeurende verklaringen voor de jaarrekeningen van gemeenten op het aspect rechtmatigheid. Slechts 50 procent kreeg groen licht, waar dat percentage in voorgaande jaren rond de 95 procent lag. Destijds was dat te wijten aan de decentralisatie in het sociaal domein. De afgelopen twee jaar is het percentage goedkeurende verklaringen gestabiliseerd op respectievelijk 87 en 86 procent, maar problemen in het sociaal domein zijn niet meer de belangrijkste reden waarom gemeenten geen goedkeurende verklaring kregen. Het afgelopen jaar waren fouten bij (Europese) aanbestedingen veruit de voornaamste reden. Het incorrect aanbesteden van opdrachten boven de Europese drempelwaarden was één van de meest gemaakte fouten.

Vier jaar op rij
Minister Ollongren publiceerde vorig jaar ook een lijst met gemeenten die drie jaar op rij op de vingers getikt werden. Ongeveer de helft daarvan kreeg het afgelopen jaar wel goedkeuring, wellicht vanwege de maatregelen die het ministerie heeft getroffen. Elf gemeenten staan op beide lijsten en hebben dus al vier jaar op rij fouten in de boekhouding. Drie daarvan gingen dit jaar op in grotere gemeenten, voor twee andere staat dat voor 2021 op de planning. De volgende zes blijven over: Bodegraven-Reeuwijk, Dantumadiel, Dronten, Edam-Volendam, Lelystad en Uithoorn.

Noordelijke provincies en kleine gemeenten
De provincies Groningen, Flevoland en Friesland hebben, net als vorig jaar, het hoogste aandeel gemeentes met problemen in de jaarrekeningen. Minister Ollongren benoemt dat in de kamerbrief, maar verbindt daar verder geen conclusies aan. Verder valt op dat de kleinste gemeenten, met tienduizend of minder inwoners, het vaakst geen goedkeuring krijgen. Van de gemeenten met 150.001-250.000 inwoners kreeg honderd procent een goedkeurende verklaring.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
@Erik

Goede resultaten bij EU-aanbestedingen zeggen helemaal niets over de kwaliteit bij de daadwerkelijke uitvoering en daar schort het nogal eens aan bij EU - en trouwens ook Nederlandse aanbestedingen als voor de laagste aanbieder wordt gegaan..
Mark
Het zijn geen fouten in de jaarrekening. De cijfers in de jaarrekening kloppen. Het zijn fouten in de aanbesteding en daarmee in de (aparte) rechtmatigheidsverklaring.

De accountant geeft binnen gemeenteland 2 soorten accountantsverklaringen. In het bedrijfsleven maar eentje
H. Wiersma / gepens.
Op zichzelf is het niet zo moeilijk om je aan de Europese aanbestedingsregels te houden. Probleem is echter dat het extra bureaucratie met zich meebrengt en dat bovendien qua prijsresultaat en kwaliteitsverhouding het voordeel over het algemeen (sterk) tegenvalt. Ook hier dreigt het gevaar dat Nederland weer het beste jongetje/meisje van de klas wil zijn. Je denkt toch niet dat het resultaat in de andere 27 landen beter is? In tegendeel, ik denk dat het daar met de uitvoering van de aanbestedingsregels droevig gesteld is.
Hoekstra / Ambtenaar
Een gemeente krijgt volgens mij geen goedkeurende verklaring omdat deze weigert een voorziening te treffen voor het pensioen van oud-wethouders. Geen dood geld op de plank. Valt wat voor te zeggen.
Henk Donkers / medewerker
@ de Vries

Een voorziening is geen dood geld. Het is een balanspost. Het geld kan natuurlijk gewoon gebruikt worden voor financiering van investeringen.

Pas als je het geld moet uitbetalen moet je het vrijmaken maar pensioenen van wethouders worden over een langere periode uitbetaald..... (of vallen vrij)

het is dus geen dood geld op de plank.
Paul / projectleider
@Spijker, beste jongetje van de klas...

Weet je hoeveel slecht aanbesteden kost? Lees anders de rapporten van de bouwfraude er nog maar eens op na.



Goed aanbesteden doe je voor jezelf, als land.

En dat er een Europees speelveld tegelijkertijd wordt gecreëerd is mooi meegenomen

H. Wiersma / gepens.
@p. Ik heb niets tegen aanbestedingen. Maar uit ervaring is mij bekend dat Europese aanbestedingen regelmatig uitmonden in bureaucratie en kwalitatief slechte producten. Overigens komt dat ook bij aanbestedingen in Nederland voor. Kortom, aanbestedingen onder meerdere inschrijvers zijn per definitie zeker niet bij voorbaat winstgevend.
Erik / nvt
@Spijker. De vraag is of dat bureaucratisch gedoe aan het EU aanbesteden ligt. Ik doe al sinds 2002 EU aanbestedingen. Een uitermate transparant systeem met altijd goede resultaten. De bureaucratie die ik ervaar, zoawel bij gemeente als de Rijksoverheid wordt gecreerd door de ambtenaren. Omdat zij op voorhand al zaken willen doen met een 'golfmaatje'.
Advertentie