financiën / Partnerbijdrage

Wat voor leidinggevende wil jij zijn?

Vrijheid op het werk draagt bij aan werkgeluk medewerkers.

Man schaken

Medewerkers die goed in hun vel zitten, zijn goud waard. Ze blijven langer bij de organisatie, verzuimen minder, en zijn productiever. Als leidinggevende kun je medewerkers daarin stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat als mensen op hun werk weinig autonomie, weinig sociale steun en veel taakeisen ervaren, ze negatiever zijn. Vrijheid op het werk draagt dus bij aan het werkgeluk van je medewerkers. Maar hoe organiseer je dat en hoe ver wil je daarin gaan?

Er bestaan talloze vormen van leiderschap, variërend van authentiek leiderschap tot resultaatgericht leiderschap, en van dienend leiderschap tot bezielend leiderschap. En over iedere vorm is wel een boek geschreven. Veel vormen van leiderschap hebben overlap met elkaar. De twee duidelijkste tegenpolen in leiderschap zijn ouderwets of autoritair leiderschap enerzijds, en zelfsturend of modern leiderschap anderzijds.

Autoritair en modern leidinggeven

Vroeger was er een baas en die had het voor het zeggen. Iedereen luisterde naar hem - en als je iets verkeerd deed, vloog je eruit. Zulk autoritair leiderschap komen we steeds minder tegen. Omdat mensen het niet meer pikken. En omdat het niet de beste resultaten oplevert. Tegenover autoritair leidinggeven staat modern leidinggeven. Daarbinnen bestaan allerlei vormen. De gemene deler is: van hiërarchie en bureaucratie, naar meer vertrouwen en democratie. Medewerkers krijgen zelf verantwoordelijkheid en vrijheid om hun werk in te delen, op een manier die past bij hun persoonlijkheid en levensfase. Voor de leidinggevende betekent dat: minder dicteren, meer voorwaarden scheppen, en zelfredzaamheid vergroten.

Vermijd de valkuil van te veel vrijheid

Soms kan modern leidinggeven omslaan in anarchie. Stuurloos leidinggeven – of eigenlijk dus niet-leiden. Denk aan werkoverleggen zonder leiding, of teams waar het recht telt van degene die het hardst schreeuwt. Het gevolg: chaos, spanningen en competitie door onduidelijke kaders. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in diverse stijlen van leidinggeven en wat daarbij komt kijken om succes te boeken. Het allerbelangrijkste is dat jij een manier van leidinggeven vindt die past bij jou. Daarbij helpt het om jezelf af te vragen wie jij bent, waar jij voor staat en waar je organisatie voor staat.  

Vaar altijd een duidelijke koers

Heb je helder waar jij met je mensen naartoe wilt? Dan je een bewuste keuze maken in wat voor leider jij wilt zijn. Dat is belangrijk, want medewerkers merken het meteen als jij leiding geeft op een manier die niet past bij jou en je kernwaarden. En het is onrustig voor je mensen, als jij steeds wisselt van koers. Dat maakt je onvoorspelbaar voor je personeel - en daarmee creëer je een onveilige werkomgeving.

Meer weten over leiderschap?

Meer uitleg over verschillende leiderschapsstijlen, tips over het creëren van een fijne werkomgeving en het voorkomen van verzuim, lees je in ons Whitepaper Wat voor werkgever wilt u zijn?  

Of kijk op loyalis.nl/diensten. Onze specialisten helpen je graag verder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.