financiën / Partnerbijdrage

Regie op WGA-instroom?

Zó weegt u af: wie draagt het risico voor de WGA?

Loyalis

Als een werknemer uitvalt, is dat in de eerste plaats vervelend voor hem/haar zelf. Maar het is ook nadelig voor u als werkgever. U bent tot wel 10 jaar verantwoordelijk voor de kosten van de uitkering én de re-integratie. Dat risico kunt u verzekeren bij het UWV of bij een private verzekeraar. In dat laatste geval bent u eigenrisicodrager. En dat heeft voor- en nadelen. Loyalis helpt u bij uw afweging.

Ontzorgd door het UWV: zo werkt het

Bent u verzekerd bij het UWV voor de WGA? Dan betaalt u een premie die onder andere afhankelijk is van de schadelast. Hoe hoger die is, hoe hoger uw premie. U wordt vervolgens wél goeddeels ontzorgd. Het UWV betaalt de uitkering van uw werknemer en is verantwoordelijk voor het re‑integratieproces. U hebt er zogezegd geen omkijken naar, maar u geeft dan ook de regie uit handen.

… of zelf aan het roer als eigenrisicodrager

Er zijn werkgevers die door die regie liever eigenrisicodrager worden en het risico onderbrengen bij een verzekeraar. Samen focussen werkgever en verzekeraar dan op vitaliteit en preventie naast re-integratie, want aan het werk blijven is immers voor iedereen het beste. Zo’n gezamenlijk belang kan helpen om de schadelast te beheersen én actief te beïnvloeden. We begrijpen dat dit geen eenvoudige afweging is. En bovendien een afweging waar zowel HR als Finance iets van vinden. Daarom kan het slim zijn om eens het gesprek aan te gaan samen, bijvoorbeeld onder begeleiding van een duurzame inzetbaarheidsspecialist of adviseur.

Factsheet: kiest u voor eigenrisicodragerschap?

Voordelen

  • U bent niet afhankelijk van het UWV en bepaalt zelf de verzuim- en re-integratieaanpak in uw organisatie.
  • Verzekeraars zijn dankzij hun onderlinge concurrentie vaker proactief en eerder betrokken bij verzuim- en arbeidsongeschiktheidsdossiers. Ze voelen meer de noodzaak om innovatief en effectief te zijn.
  • Verzekeraars leveren meer maatwerk. In de polisvoorwaarden, maar ook in de oplossingen voor re-integratie.
  • Verzekeraars ondersteunen actief bij het verhalen van schade bij de veroorzaker én het aanvragen van een herbeoordeling.

Nadelen

  • U hebt zelf de regie, maar bent óók zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemers.
  • U hebt minder grip op de WGA en re-integratiekosten voor de zieke (ex-)werknemers.
  • Kiest u voor een private verzekeraar bij uw eigenrisicodragerschap? Verzekeraars kosten geld. Zeker aan bijzondere werkzaamheden hangt vaak een prijskaartje.
  • Wilt u op enig moment geen eigenrisicodrager meer zijn? Dan hebt u wel nog te maken met het uitlooprisico. Dat betekent dat u het risico draagt voor werknemers die zich hebben ziek gemeld vóór de dag dat u stopte als eigenrisicodrager.

Meer verdiepen in dit onderwerp?


Lees ons whitepaper Eigenrisicodragerschap WGA: de moeite waard?
Of vraag op de website van Loyalis een WGA microscan aan voor een eerste inzicht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.