Advertentie
financiën / Nieuws

Huiseigenaar ziet lokale lasten 2,7 procent stijgen

Huishoudens met een eigen woning betalen dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten 0,3 procent.Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die COELO vandaag presenteert.

27 maart 2019

Huishoudens met een eigen woning betalen dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten 0,3 procent.

Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die COELO vandaag presenteert. COELO is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bloemendaal duurst

Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.264 euro aan gemeente (740 euro), provincie (185 euro) en waterschap (339 euro). De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro); de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).

Ook huurders betalen gemiddeld 2,7 procent meer dan vorig jaar: 812 euro. Daarvan gaat 368 euro naar de gemeente, 185 euro naar de provincie en 259 euro naar het waterschap. De duurste plek om te wonen voor huurders is Midden-Delfland (1.157 euro); de goedkoopste plek is De Ronde Venen (485 euro).

Ozb

Eigenaar-bewoners betalen gemiddeld 281 euro onroerendezaakbelasting (ozb), 8 euro meer dan vorig jaar. Het gemiddelde ozb-tarief voor woningen stijgt 3,2 procent. De grootste stijgingen en dalingen vinden we in gemeenten die dit jaar zijn gefuseerd. In de voormalige gemeenten Oud-Beijerland (nu deel van Hoeksche Waard) daalt het tarief 22 procent, in de voormalige gemeente Neerijnen (nu deel van West Betuwe) stijgt het met 41 procent. Na een fusie wordt in de hele nieuwe gemeente hetzelfde tarief gehanteerd. Fusiepartners die een relatief hoog (Oud-Beijerland) of laag (Neerijnen) tarief hadden krijgen dan te maken met relatief sterke veranderingen.

Afvalstoffenheffing

Meerpersoonshuishoudens – zowel huurders als woningeigenaren – zijn gemiddeld 263 euro kwijt aan afvalstoffenheffing. Dat is 5,7 procent meer dan vorig jaar. Dat is een veel sterkere stijging dan in voorgaande jaren. Dat komt doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent heeft verhoogd. Die belasting wordt betaald door afvalverwerkers. Zij rekenen de kosten door aan gemeenten. Het bedrag dat een meerpersoonshuishouden aan de afvalstoffenheffing betaalt loopt uiteen van 37 euro in Nijmegen tot 419 euro in Enkhuizen.

Rioolheffing

In veel gemeenten is de rioolheffing voor eigenaar-bewoners hoger dan voor huurders. In 99 gemeenten betalen huurders helemaal geen rioolheffing. In Winterswijk zijn huurders het meeste kwijt (128 euro voor een meerpersoonshuishouden). Gemiddeld betaalt een meerpersoonshuishouden met huurwoning 103 euro, 1,1 procent meer dan vorig jaar.  Wie in een koopwoning woont, betaalt het minst in Veendam (82 euro) en het meest in Gouda (488 euro). Het gemiddelde ligt op 196 euro, 1,6 procent meer dan vorig jaar.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jessie
Ik woon inderdaad in Gouda en betaal voor Rioolheffing eigenaar €252,70,- en Rioolheffing gebruiker €247,40.- En schrok me dood van dat bedrag wat totaal op €500,10,- komt. Alleen al voor rioolheffing. Waar baseren ze die vraagprijs op?
Wietske
De gemeenten hebben van Rutte en de VVD er veel minder geld bij gekregen maar veel meer taken. De boosdoener is dus deze liberale regering
Rovers!
Jullie gooien jaarlijks miljarden over de balk en melden deze misstanden niet, burgers werken daardoor weken extra voor jullie.



Door schimmige reken methoden zijn er wederom honderden miljoenen zoek. Ontsla de verantwoordelijke ambtenaren, ook die niet gemeld hebben en haal dat geld eerst maar eens terug.



Dus iedere cent extra heffing/belasting is diefstal.



Dennis
Wat een genuanceerde reactie Rovers!.

Verklaar je nader, wie is jullie? Wie gooit wat over de balk en welke ambtenaren hebben we het over?
Henk Donkers / medewerker
Ik vind het heel erg jammer dat Coelo dit soort eenzijdige en onvolledige onderzoeken blijft publiceren.

Het lokt ongenuanceerde en volsterkt onzinnige reacties uit zoals hieronder van Rovers!

Erg jammer dat Coelo uitsluitend naar de lokale lasten kijkt.

De lokale lasten zijn maar een fractie van de belastingen die we aan het rijk betalen. Misschien leuk om daar ook eens naar te kijken.

En Coelo houd geen rekening met het feit dat een fors deel van de lokale lasten wordt bepaald door het rijk.

Neem de verbrandingsbelasting per 1 januari 2019. Die mogen de gemeenten in rekening gaan brengen bij de burgers en vervolgens een op een afdragen aan het rijk. In het Coelo onderzoek telt dit als stijging van de lasten van de gemeente maar dat is dus onjuist.

Bovendien zou coelo ook eens moeten kijken wat de burgers voor dat geld terugkrijgen.

De consumentenbond test ook geen wasmachines door uitsluitend de prijzen te vergelijken. Een echt onderzoek kijkt veel verder.

@@@ dennis, wat doe je hier, ga kranten lezen! / Door schimmige reken methoden zijn er wederom honderden miljoenen zoek




Als u onderstaande u niet bekend voorkomt, leest u geen kranten! Verdere reactie is dan geheel zinloos, aangezien naam en rugnummer al bekend zijn in de media.





Door schimmige reken methoden zijn er wederom honderden miljoenen zoek
Advertentie