Advertentie
financiën / Nieuws

Limburg weet nauwelijks wat er met Innovatiefonds gebeurt

Het fonds is opgericht om innovaties bij het midden- en kleinbedrijf te stimuleren om zo de kenniseconomie te bevorderen. Maar omdat er geen goede afspraken zijn gemaakt over de rapportage aan Gedeputeerde Staten (GS) werden ook Provinciale Staten slecht geïnformeerd.

05 december 2013

De provincie Limburg weet slechts summier wat zich afspeelt met geld dat in het Limburgs Innovatiefonds is gepompt. De 30 miljoen euro die de provincie de afgelopen vier jaar in het fonds stopte, wordt besteed zonder dat de provincie goed weet welk effect die besteding heeft gehad. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd rapport van de Zuidelijke Rekenkamer.

Slecht geïnformeerd

Het fonds is opgericht om innovaties bij het midden- en kleinbedrijf te stimuleren om zo de kenniseconomie te bevorderen. Maar omdat er geen goede afspraken zijn gemaakt over de rapportage aan Gedeputeerde Staten (GS) werden ook Provinciale Staten slecht geïnformeerd. Die konden daardoor het fonds niet goed controleren. Bovendien had de provincie Limburg nagelaten aan te geven hoe het doel, het bevorderen van de kenniseconomie, gehaald moet worden. Vervolgens leverde het fonds slechts zeer summier informatie aan de provincie, zonder dat de betrouwbaarheid van deze gegevens gegarandeerd was. De provincie heeft die ook niet gecontroleerd.


Verkeerde been 

In totaal stak het fonds met toestemming van de provincie 13,1 miljoen euro in 33 projecten voor 26 bedrijven. Een daarvan is failliet gegaan, waarbij het fonds een bedrag van 875.000 euro moest afboeken. GS hebben in meerdere opzichten Provinciale Staten op het verkeerde been gezet door slechte informatievoorziening en afwijken van eerdere toezeggingen, aldus de rekenkamer. Ook ontging het GS dat vorig jaar elf maanden lang geen investeringsbesluiten ter goedkeuring aan dit college zijn voorgelegd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie