Advertentie
financiën / Nieuws

‘Zó herverdelen maakt de problemen nog groter’

De gevolgen van de nieuwe herverdeling van het gemeentefonds zorgen voor schrik bij de plattelandsgemeenten. ‘Als dit de herverdeling is dan is het draagvlak snel weg’, zegt Ellen van Selm, voorzitter van het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten P10.

05 juni 2020
Balans-shutterstock-261370901.jpg

De gevolgen van de nieuwe herverdeling van het gemeentefonds zorgen voor schrik bij de plattelandsgemeenten. ‘Als dit de herverdeling is dan is het draagvlak snel weg’, zegt Ellen van Selm, voorzitter van het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten P10.

Kan niet waar zijn

De effecten van de herverdeling in het sociaal domein zijn, kort gezegd, dat de grootste gemeenten tot ruim 100 euro per inwoner meer krijgen en de kleinste gemeenten tot bijna 60 euro minder. ‘Als je gaat herverdelen dan zijn er altijd gemeenten die meer en gemeenten die minder krijgen’, zegt Van Selm, die ook burgemeester is van Opsterland. 'Maar het kan gewoon niet waar zijn dat alle plattelandsgemeenten minder krijgen.’

Over volle breedte

Dat grote gemeenten een relatief hoog budget per inwoner krijgen heeft ermee te maken dat problematiek er relatief hoog is. ‘Het is natuurlijk zo dat grote gemeenten grote problemen hebben, maar dat zie je over de volle breedte. Alle gemeenten hebben het zwaar.’ De 22 gemeenten van P10, gesteund door nog eens 37 gemeenten, maken zich zorgen.

 

Nog groter

‘Wat je wilt en wat nodig is, is dat er meer geld in het sociaal domein komt.’ De tekorten in het sociaal domein wegen zwaar en dragen er aan bij dat meer dan tweehonderd gemeenten rood staan. Van Selm: ‘Zó herverdelen maakt de problemen in plattelandsgemeenten nog groter.’

Dramatische uitgangspositie

De resultaten van het onderzoek naar de effecten in het klassieke domein worden na de zomer verwacht. Deze onderzoeken vinden plaats omdat de geplande herverdeling - die in 2021 in had moeten gaan maar inmiddels een jaar is uitgesteld - een te grote verschuiving zou veroorzaken in vergelijking met de verdeling voor die tijd. Kleine en middelgrote gemeenten kwamen er slecht van af. Met deze resultaten klinkt Van Selm niet gelukkiger. ‘Wellicht is dit niet het eindplaatje en worden er nog wat effecten verevend. Maar dit is een dramatische uitgangspositie voor eigenlijk alle gemeenten met minder dan 100.000 inwoners.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Ik ken de achtergrond van het gemeentefonds, elke gemeente moet op basis van de samenstelling (inwoners, haven of niet) even veel kunnen doen als een andere gemeente. Maar ik denk dat de houdbaarheid van het gemeentefonds als instrument ten einde loopt.
Jan
Het is gewoon een truc van de regering om fuseren tot grote gemeenten financieel af te dwingen. Alsof groter altijd beter is. Nee, wel duurder, logger en afstandelijker voor de inwoners.



H. Wiersma / gepens.
Belangrijk is dat er een evenwichtige verdeling tot stand komt, waarbij naast de gebruikelijke uitgaven per inwoner ook rekening wordt gehouden met (extra) inkomsten uit toeristenbelasting, erfpacht, niveau inkomsten uit activiteiten (sporthallen, zwembaden) e.d. De rijkste gemeenten van Nederland zijn ondertussen vaak de grootste gemeenten (Tilburg, Amsterdam).
Advertentie