Overslaan en naar de inhoud gaan

'Miljardenverliezen grondaankopen lopen verder op'

De komende jaren zullen de miljardenverliezen die gemeenten hebben moeten incasseren op hun grondaankopen nog verder oplopen, voorspellen…

De miljardenverliezen op grondaankopen door gemeenten lopen de komende jaren verder op. Na de raadsverkiezingen in maart 2014 rollen nieuwe lijken uit de kast. Dat verwacht de stichting Nederland Boven Water (NLBW), een denktank van tientallen wetenschappers en vastgoeddeskundigen.

Afschrijvingen uitgesteld
Volgens NLBW-directeur Peter van Rooy stellen wethouders van financiën de afschrijvingen op grondposities voor woningbouw en bedrijfsterreinen uit. ,,Zodra de verkiezingen achter de rug zijn, blijkt dat maatregelen nodig zijn'', stelt Van Rooy. ,,Burgers krijgen de financiële gevolgen gepresenteerd.''

Volgens NLBW-directeur Peter van Rooy stellen wethouders van financiën de afschrijvingen op grondposities voor woningbouw en bedrijfsterreinen uit. ,,Zodra de verkiezingen achter de rug zijn, blijkt dat maatregelen nodig zijn'', stelt Van Rooy. ,,Burgers krijgen de financiële gevolgen gepresenteerd.''

Gemeenten hebben volgens Van Rooy 'ruimtelijke plofkippen' geschapen. ,,Ze hebben te veel grond gekocht voor enorme bedragen en absurde financiële risico's genomen.'' Van Rooy reageert daarmee op de situatie in Lansingerland, waar blijkt dat tussen de 226 miljoen euro en vermoedelijk 286 miljoen is verloren op aangekochte gronden. De fusiegemeente (Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek) moet circa 5000 euro per inwoner afboeken.

665 euro per Nederlander
De gemiddelde Nederlander draait voor 655 euro op voor zulke grondverliezen. Dat heeft Deloitte Real Estate in opdracht van de rijksoverheid becijferd. Er zijn grote regionale verschillen. In Flevoland moet 1688 euro per burger worden afgeboekt, gevolgd door Overijssel (961), Noord-Brabant (792) en Gelderland (791).

De lokale overheden moeten van hun 12,9 miljard euro aan grondbezit circa 3,9 tot 4,4 miljard euro afboeken. Een groot deel is inmiddels afgeschreven, maar tussen de 1 en 1,5 miljard euro staat nog open.

Die schatting is volgens vastgoeddeskundige Van Rooy aan de lage kant. ,,Lansingerland en ook Apeldoorn gaan met de billen bloot, maar het merendeel van de verantwoordelijke wethouders schuift die operatie door'', stelt hij. De burgers zullen dat in hun portemonnee en in het voorzieningenniveau gaan merken, voorspelt Van Rooy.

Boekhoudkundige trucs niet toegestaan 

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse zaken) liet in juni op Kamervragen van Ronald van Raak (SP) weten dat boekhoudkundige trucs niet zijn toegestaan. Verliezen moeten direct worden genomen, stelt de bewindsman. Om orde op zaken te stellen, kan een armlastige gemeente eventueel de OZB verhogen. Het maximum bedraagt nu 120 procent van het landelijke gemiddelde, maar bij gemeenten met een artikel 12-status kan dat worden opgetrokken naar 140 procent.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief


De VNG bevestigt dat Lansingerland niet op zichzelf staat. De VNG noemt Apeldoorn als ander voorbeeld. Gemeenten wordt aangeraden voortaan risicomijdend te werk te gaan.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL

Waarom wordt er naar de gemeenten gewezen, terwijl die het landelijke beleid uitvoerden?
Waarom wordt er niks gezegd over de 'ontwikkelaars' die wel ontwikkelden in de toptijd (en daarmee vreselijk veel geld wegsleepten) en in deze mindere tjid niet bij willen dragen aan de verliezen?
En inderdaad zijn er nog vele Grexen die verder onder water staan dan de bestuurders nu willen aangeven. De ambtenaren weten het, maar moeten om 'politieke redenen' meewerken aan het geskoemel en verder zwijgen

Op 17 september 2013, 08:11
Hans van Wegen / BPA

AMERSFOORT.
Ook in Amersfoort is er nog "een vuiltje" op te lossen met betrekking tot een 175 miljoen één-zijdige Krediet Garantie van de Gemeente Amersfoort richting het Ontwikkelings Bedrijf Vathorst = OBV ---> Hopelijk gaat onze VVD wethouder van Financieën hier wel adequaat op acteren -- Want de Begroting 2014 van Amersfoort staat voor de deur ! -- En de Provincie Utrecht is een stuk strenger geworden !

Op 17 september 2013, 08:48
erikje

20 Jaar geleden meldde ik dat er eens een tijd van terugbetalen zou aanbreken. Dat werd weggewuifd als futiliteit.
Nu is dan zover en heb ik het idee dat ik wel mag meebetalen terwijl de heren projectontwikkelaar in de warme Spaanse zon liggen.

Op 17 september 2013, 11:05
soesterkwartierder

@van.Wegen, Ik denk dat het vuiltje waar U over spreekt er na maart nog wel ligt en dat het college wat er dan zit dit vuiltje mag weg werken. Want ik denk als men dat bedrag deelt door het aantal inwoners van Amersfoort en uitkomt op een bedrag van 1166 euro per inwoner dat zal onze VVD wethouder zo voor de verkiezingen niet aan durven dat gaat echt te veel stemmen kosten. Dus als U met de Burger Partij Amersfoort goed door de verkiezingen kom zou ik als ik U was maar geen wethouder voor financiën leveren. maar er is nog even tijd wie weet maar ik denk dat het heel erg stil word omtrent het OVB. Ik wens U alle succes toe maar wel met een heel zwaar hoofd.

Op 17 september 2013, 11:15
Bert

Je hoeft echt niet heel deskundig te zijn om dit te voorspellen. Dit zat er al veel langer aan te komen.
de oorzaak van dit probleem wordt veel te makkelijk genegeerd
Het toverwoord 'ontslakken' helpt niet

Op 17 september 2013, 11:34
M. Wesdorp

De jaarrekening inclusief grondexploitaties wordt toch elk jaar gecontroleerd door de accountant volgens de regels? Waarom zou er nog een bult aan onverwerkt oud zeer zitten dan? Incompetentie accountants?

Op 17 september 2013, 13:58
Marcel

Vreemd (of niet?) dat die "vastgoeddeskundigen" daar nu mee komen...waar waren ze toen deze aankopen (van hen???) werden gedaan en dit alles was te voorzien. Dat laatste pretenderen ze nu (achteraf) toch?

Op 17 september 2013, 17:54
European Multilateral Law Service Group

Waarom wordt er niets gezegd door de wetenschappers van NLBW over de oneigenlijke verkrijgingen van gronden door de z.n. TBO,s van de Staat de Nederlanden. (staatssteun-casus)
Het beroep van de provincies e.e. is niet-ontvankelijk verklaard door het Europese Hof van Justitie te Luxemburg. Ingevolge het VWEU dient de Staat een verhaalsaktie (terug-vordering) in te leiden.

Op 17 september 2013, 18:08
H. Wiersma

Met gemeentelijke speculanten hoef je geen medelijden te hebben. Wel met de burgers van die gemeenten, want dh betalen uiteindelijk wel het gelag.
Wellicht één troost: in 2014 lijken we het dieptepunt te bereiken.

Op 18 september 2013, 17:25
H. Wiersma

Hoogste tijd om de gemeentelijke AA-accountants eens aan de tand te voelen. Net als in het bedrijfsleven dient het onroerend goed namelijk in goede en slechte tijden regelmatig te worden getaxeerd en daarop te worden afgeschreven.

Op 18 september 2013, 17:33
gerrie

De overheidsbestuurders zijn goed in het jatten van grond bij eigenaren. Voor een fooi moeten bijvoorbeeld agrariërs grond afstaan voor wegen. Kei goed dat deze dieven flink op hun bek gaan. Ik kan er nog jaren van genieten. Jammer dat de burger de rekening van dit gespuis moet betalen

Op 19 september 2013, 21:29
wil Lathouwers

655 Euro per Nederlander is een koopje. Hier in Veghel heeft de gemeente voor 180 miljoen grond aangekocht die onverkoopbaar is. Met een inwonertal van minder dan 40.000 is dat 4500 Euro per inwoner.

Op 23 september 2013, 10:26

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in