Advertentie
financiën / Nieuws

Vijfheerenlanden onderzoekt kansen cassatie

De gemeente Vijfheerenlanden laat de komende weken onderzoeken of cassatie in de zaak Niemans kans van slagen heeft. Op basis van dat onderzoek beslist de gemeente of er ook daadwerkelijk cassatie wordt ingesteld. Het onderzoek moet eind februari klaar zijn.

11 januari 2021
vijfheerenlanden.JPG

De gemeente Vijfheerenlanden laat de komende weken onderzoeken of cassatie in de zaak Niemans kans van slagen heeft. Op basis van dat onderzoek beslist de gemeente of er ook daadwerkelijk cassatie wordt ingesteld. Het onderzoek moet eind februari klaar zijn.

Bedrag 'maatschappelijk niet verantwoord' 

De gemeente Vijfheerenlanden geeft in een persbericht aan twee redenen te hebben om dit onderzoek te laten doen. Op de eerste plaats omdat het verschil in de bedragen van de laatste en eerdere uitspraken van het gerechtshof zo groot is. Ten tweede vindt de gemeente de hoogte van het bedrag maatschappelijk niet verantwoord 'gezien de impact die dit kan hebben op de gemeentebegroting en daarmee op de uitvoering van de gemeentelijke taken'.

Landsadvocaat ingeschakeld
Daarnaast wil de gemeente zo snel mogelijk tot een afronding van de zaak komen, net als veel inwoners dat volgens de gemeente ook zeggen. Daarom zal de gemeente ook alleen in cassatie gaan als de kans aanzienlijk is dat dit wat oplevert. Voor het onderzoek heeft de gemeente de landsadvocaat ingeschakeld om met een nieuwe en onafhankelijke blik naar de zaak te kunnen kijken.


Vinger aan de pols
Nadat de gemeente de begroting 2021 had vastgesteld, deed het gerechtshof in december uitspraak in de zaak Niemans Beton die al sinds de jaren '70 speelde. Daarbij veroordeelde het gerechtshof Den Haag de gemeente tot een betaling van ruim 90 miljoen euro. Maar de gemeente had slechts rekening gehouden met een claim van 41 miljoen euro en dus kwam de uitspraak aan als een mokerslag. De gemeente gaf aan het volledige bedrag te kunnen betalen, maar bleek meer tijd nodig te hebben om aanvullende dekking te zoeken. De provincie Utrecht besloot Vijfheerenlanden voor dit jaar onder verscherpt toezicht te plaatsen om 'een vinger aan de pols te houden'.

Vragen van inwoners aan gemeentebestuur
Het gemeentebestuur schrijft dat het de inwoners graag antwoord wil geven op hun vragen over de zaak-Niemans en de gevolgen ervan. Mensen kunnen die vragen naar de griffie sturen. In een speciale raadsvergadering op woensdag 3 februari worden de meest gestelde vragen door de raad en het college beantwoord.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het is onvoorstelbaar dat burgers met gemeentebesturen kunnen/moeten leven, die hun zaken zo slecht behartigen. Daarmee is overigens niet gezegd dat het huidige gemeentebestuur het slechter doet dan alle vorige besturen. In tegendeel het huidige gemeentebestuur zit waarschijnlijk opgescheept met een portie ellende uit het verleden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie