Advertentie
financiën / Nieuws

Verzekeringspremies hoger in achterstandswijken

Verzekeraars bepalen op basis van de postcode hoe hoog de premie voor een inboedelverzekering moet zijn. Mensen die in een buurt wonen met veel inbraken, brand en huurhuizen betalen meer dan bewoners van villawijken. Inwoners van Den Haag en Heerlen betalen de hoofdprijs.

02 november 2018
inboedelverzekering.jpg

Verzekeraars bepalen op basis van de postcode hoe hoog de premie voor een inboedelverzekering moet zijn. Mensen die in een buurt wonen met veel inbraken, brand en huurhuizen betalen meer dan bewoners van villawijken. Inwoners van Den Haag en Heerlen betalen de hoofdprijs. 

Inboedelverzekering

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Verzekering.nl naar de hoogte van premies voor inboedelverzekeringen in Nederland. Enkele jaren geleden ontstond grote ophef toen bleek dat de hoogte van de autoverzekering per postcode kan verschillen en dat sommige mensen zelfs honderden euro’s meer betalen dan hun buren. Bij de inboedelverzekering gebeurt echter precies hetzelfde, ontdekte Verzekering.nl.

Premies

Inwoners van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe betalen een lagere premie van mensen in de randstad. In Limburg zijn de premies weer hoger dan in bijvoorbeeld Noord-Brabant. Vooral tussen grote steden onderling bestaan grote verschillen. In Den Haag is iemand maandelijks tussen de 8,77 en 9,77 euro kwijt aan zijn inboedelverzekering. In Heerlen zit de goedkoopste aanbieder nog op 7,06 euro per maand, maar de op een na en op twee na goedkoopste verzekeraars komen al uit op een premie van 9,93 en 10,57 euro per maand.

Wallen
Ook binnen steden zijn er per postcodegebied grote verschillen. Daardoor kan het voorkomen dat iemand in Den Haag of Heerlen toch minder premie betaalt dan in Amsterdam. In Den Haag is de premie in de Schildersbuurt, Transvaal en Laakkwartier en Spoorwijk aanmerkelijk hoger dan in de Vogelwijk, Belgisch Park en de Archipel Buurt. Soms wel 2 euro per maand. In Amsterdam betalen inwoners van dure wijken als de Apollobuurt juist een euro meer premie dan op de Wallen.

Crimineel
Net als bij autoverzekeringen blijkt ook bij inboedelverzekeringen het aantal inbraken per buurt of straat mede bepalend voor de hoogte van de premie. Zo duiken Den Haag en Heerlen geregeld op in top 10 van crimineelste steden in de AD Misdaadmeter. Puur gekeken naar het aantal inbraakclaims die het Verbond van Verzekeraars hanteert, valt het in deze steden wel mee. Breda en Eindhoven staan bij deze ranglijst bovenaan. Daar zijn de premies ook hoger dan gemiddeld, al betalen inwoners van het ‘veiligere’ Tilburg een hogere premie dan in Eindhoven. In beide steden is de premie weer lager dan in Maastricht, dat zowel in de AD Misdaadmeter (4) als in de lijst van het Verbond van Verzekeraars (14) relatief hoog scoort.

Huurwoning
Verzekeraars kijken niet alleen naar inbraakcijfers, maar ook naar andere risicofactoren, zoals het type woning: koop of huur. Zowel in Heerlen als Den Haag bestaat meer dan 50 procent van het woningbezit uit huurwoningen. Rotterdam heeft met 45 procent het hoogste aantal corporatiewoningen. Dat verklaart dat de gemiddelde premies daar – tussen 7,23 en 9,18 euro per maand – hoger liggen dan in Amsterdam. Daar wordt veel zakelijk verhuurd en ligt de premie tussen de 6,83 en 8,47 euro per maand. Ter vergelijking: inwoners van Sneek betalen tussen de 3,33 en 4,54 per maand. Ook tussen stad en platteland is er een verschil in premie. In Appingedam (tussen 4,61 en 5,47 euro) betalen inwoners gemiddeld minder premie dan in Groningen (tussen 4,61 en 6,90 euro) en in Zaltbommel (tussen 4,21 en 7,21 euro) zijn ze goedkoper uit dan in naastgelegen Den Bosch (tussen 5,92 en 8,96).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie