Bonden hervatten overleg cao gemeenten
Vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF gaan opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een poging te komen tot een nieuwe cao voor 170.000 gemeenteambtenaren. Acties waarmee de bonden eerder dreigden, komen er daarom voorlopig niet.

Vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF gaan opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een poging te komen tot een nieuwe cao voor 170.000 gemeenteambtenaren. Acties waarmee de bonden eerder dreigden, komen er daarom voorlopig niet.
Dat wapen van werkonderbrekingen en stakingen wordt, zo laten de bonden op voorhand weten, wel weer uit de ijskast gehaald als de gesprekken onverhoopt op niets uitlopen.
Aftasten
De zogeheten kadergroepen van de bonden geven de onderhandelingsdelegatie eerst de ruimte om te praten met de gemeentelijke werkgevers en af te tasten wat er in het vat zit.
Startpunt van de onderhandelingen is het nieuwe bod dat de VNG 7 oktober op tafel legde. Waar de bonden met ingang van 1 januari 2021 een loonsverhoging van 3,5 procent eisten, kwam de gemeentelijke koepelorganisatie met een loonbod van 2,9 procent.
Beperkte loonstijging
Dat klinkt als een heuse tegemoetkoming na het aanvankelijke ‘eindbod’ van 0,5 procent, maar die 2,9 procent wordt uitgesmeerd over twee jaar. En niet met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 – het moment waarop de vorige cao afliep – maar ingaand vanaf 1 december 2021. Wat er dan onder de streep overblijft is +0,12 procent over 2021, +1,4 procent over de eerste zes maanden van 2022 en +1,5 procent over de laatste zes maanden van 2022. Anders gezegd, een loonstijging van 1,1 procent over twee jaar.
Collectieve acties
Op de site van Binnenlands Bestuur regent het sindsdien aanhoudend negatieve reacties op dat eindbod en worden de bonden opgeroepen ‘er niet in te trappen’ en ‘de boel plat te gooien.’ De vakbonden kiezen er, ondanks de grote kloof tussen loonbod en looneis, nu toch voor om er pratend uit te komen. Wel laten ze weten dat het ultimatum dat ze eerder stelden intussen niet van tafel wordt gehaald en dat wordt doorgegaan met het voorbereiden van collectieve acties.
De huidige cao liep 1 januari 2021 af. Al vanaf vorig jaar wordt er overlegd over een nieuwe cao.
Reacties: 49
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nu: Bonden eisen 3,5%. Werkgever biedt 0,12%. Reactie bonden is dat ze gaan praten..
Snapt u het nog?
Van 0,5 naar 0,12 en dan toch aanknopingspunten zien voor een gesprek?
En niet alleen omdat hiermee de inflatie nauwelijks wordt gecompenseerd, maar ook omdat andere overheidscao's tot een beter resultaat hebben geleid.
Het gevolg is dat het (nog) lastiger wordt om goede sollicitanten aan te trekken.
De gemeentelijke overheid is een interessante werkgever, maar de primaire arbeidsvoorwaarden blijven wel achter. Daarbij gaat het niet alleen om salaris, maar ook om verlof.
https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
Hol jezelf maar uit als werkgever. Maar ga volgend jaar niet janken als bestuurder dat vacatures niet worden vervuld. En of de resterende ambtenaren dan even een stapje harder willen doen. Nee, want dat doe ik (en vele collega's met mij) al jaren. Laat het maar een zorgpunt worden bij de volgende collegevormingen.
En hou als werkgever ook je mond dicht over "we waarderen jullie inzet tijdens de coronaperiode" en "we begrijpen dat er enorm veel van het personeel wordt gevraagd".
Tegen de tijd dat de portemonnee getrokken moet worden, komt er een middelvinger uit de broekzak.
Stop met loondiscriminatie tussen rijksambtenaren en gemeenteambtenaren!
https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
Stop met loondiscriminatie tussen rijksambtenaren en gemeenteambtenaren!
https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
Dankzij lage lonen, vertrekt goed personeel moeiteloos naar het bedrijfsleven. de kwaliteit holt achteruit.
De dikbetaalde inhuurkracht, lachende derde.
De ingangsdatum van de verhoging per 1-12-2021 is onbespreekbaar, aangezien de vertraging volledig is te wijten aan de houding/onderhandelingstactiek van de werkgever. Een structurele hogere coa-verhoging per 1-1-2021 i.p.v. afkoop door een éénmalige bijdrage onder het mom van dat de verhoging niet met terugwerkende kracht kan worden ingevoerd. Bij het rijk kan de cao ook met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Afkoop met een éénmalige bijdrage en een lagere verhoging blijft ons altijd achtervolgen.
Ook een opvolgende verhoging per 1-7 2022 dient eerder, oftewel per 1-1-2022 te worden ingevoerd.
Mocht de werkgever niet willen ingaan op de eisen van de bonden, dan moet men daar ook de consequenties (werkonderbreking, staking) maar eens van ondervinden. Geen woorden, maar daden.
De tijd van pappen en nathouden is voorbij.
Helemaal eens met Van Vemde: geen woorden maar daden, de tijd van pappen en nathouden is voorbij! Leg de boel maar eens plat. Haal de ICT-stekker er maar eens uit.
Heb ik meer aan dan de 0.12 per 1 december 2021. Schande om bij iedere cao onderhandeling een jaar na dato een nieuwe cao zonder terugwerkende kracht te krijgen. Ok. 10 maanden nu. In en in triest.
Het bod doet pijn aan de ogen. Ondertussen heeft de werkgever wat ze willen... fijn uitstellen en met een nog slechter bod aankomen dan in eerste instantie.
De gemeenten dienen tevens te zorgen voor beter arbeidsvoorwaarden. Als het budget te krap is moeten ze bij het rijk aankloppen. Dit kan zo niet langer.
Actie is onvermijdelijk!
Ik ben om eerlijk te zijn nogal geschrokken van het loonaanbod van de werkgevers. Alles, letterlijk alles, wordt duurder.. .belastingen, benzine, de energierekening, boodschappen etc etc..
Het lijkt wel of de werkgever niet kijkt naar de realiteit. Dubbeltje op de 1e rang... Ik snap het oprecht niet. Compenseer op zijn minst te inflatie.
Dag medeweker: Bent u lid van een vakbond ? Zo jah, dan moet u beter weten. Zo nee, wordt lid, en laat u goed informeren.
Ben bijna 30 jaar lid geweest van de bond., En elke maand braaf mijn premie betaald. Totdat ik de bond nodig had, maar ook echt nodig had. Kan er heel kort over zijn. ik mocht het helemaal zelf 'fijn' uitzoeken. De eerste ging weg, de tweede was zwanger, en de derde zei we mailen. Dat we moest ik erg ruim nemen, want ik heb nooit meer wat van deze dame gehoord.
Waarom zou ik in vredesnaam dan weer lid moeten worden dan? Om die 0,12 % die jullie gaan slikken voor 2021 en een handvol kruimels voor 2022? Vrees dat zelfs die € 950 bruto niet over de finish wordt gedragen. Dat de bonden over dit bod weer aan tafel komen geeft het goed weer. Slagkracht van een vlinder. Neem mij niet de maat, maar vraag je zelf eens af als bond waarom zoveel mensen de bond verlaten. En nooit meer terugkomen. Ik zal echt niet de enige zijn. En nu na een jaar prutsen, weer aan tafel te gaan zitten met z'on schandalig bod, beloofd niet veel goeds voor het ledenbestand van de bonden. Want dat zijn tandeloze tijgers. Rest alleen de vraag wat zou ik beter moeten weten dan? Ik weet genoeg. Nooit meer lid van de vakbond.
Zie:
https://vng.nl/sites/default/files/2020-09/brief …