Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort gemeenten vooral op bijstand

Uit het Periodiek Onderhoudsrapport (POR), een bijlage in de begroting van het gemeentefonds, blijkt dat gemeenten gemiddeld onder andere…

De netto lasten van gemeenten zijn dit jaar hoger dan de middelen waar het verdeelmodel van het gemeentefonds mee rekent. Die hogere lasten dekken gemeenten met extra eigen middelen. 

Dat kan omdat zowel bij de onroerendezaakbelasting als de zogeheten overige eigen middelen (OEM) sprake is van meer (feitelijke) inkomsten dan waarmee in het gemeentefonds rekening wordt gehouden. Een en ander blijkt uit het Periodiek Onderhoudsrapport (POR), een bijlage in de begroting van het gemeentefonds.

Sociaal domein
Uit het rapport blijkt dat gemeenten gemiddeld onder andere op de beleidsterreinen Maatschappelijke ondersteuning, Burgerparticipatie, Volksgezondheid in 2018 minder uitgeven dan waar in het verdeelmodel van het gemeentefonds rekening wordt gehouden. Toch wordt over het gehele sociaal domein juist meer uitgegeven dan de ijkpunten van het verdeelmodel. Dat komt volgens de onderzoekers vooral door duidelijke extra uitgaven op de terreinen Inkomen en Participatie. Dat verschil vertoont bovendien een opwaartse trend.

Minimabeleid
‘Bij de meeste gemeenten hangt dit samen met relatief hoge netto lasten voor minimabeleid. Bij dit beleidsterrein is sprake van een hoge mate van  beleidsvrijheid van gemeenten om dit beleid te voeren. Bovendien zetten  gemeenten extra in op schuldhulpverlening om hoge kosten op andere  beleidsvelden zoals maatschappelijke ondersteuning en jeugd te voorkomen. Dit omdat schuldenproblematiek een belangrijke oorzaak is  van problemen in gezinnen, en daarmee van jeugdhulp, Wmo, maar ook participatie. Daarmee is schuldhulpverlening in potentie een belangrijk  preventief middel voor gemeenten’, aldus het rapport.

Tientallen euro’s
Voor individuele gemeenten is volgens de onderzoekers overigens sprake van wisselende beelden: er zijn zowel gemeenten die tientallen euro’s per inwoner minder uitgeven dan hun zogeheten ijkpuntscore, als gemeenten waar het netto lastenniveau tientallen euro’s per inwoner hoger ligt dan hun ijkpuntscore.

Binnenlandse Zaken is bezig met de voorbereidingen van de evaluatie van de verdeelmodellen van het sociaal domein. 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

Ik weet niet hoe de situatie nu is, maar vroeger werd er door het Rijk vanuit gegaan dat gemeenten een bepaald percentage van de netto bijstand (exacte hoogte niet bekend, 10%???) voor eigen rekening moesten nemen. Voor de bekostiging van het minimabeleid gelden m.i. afzonderlijke regels.

Op 20 september 2018, 15:52

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in