Advertentie
financiën / Nieuws

Haagse raad schuift besluit Spuiforum voor zich uit

De Haagse gemeenteraad neemt nog geen besluit over de bouw van het Spuiforum. Eerst wordt onderzocht of renovatie van de oude locaties een optie is.

19 juli 2013

De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond 181 miljoen euro gereserveerd voor de realisatie van het Spuiforum of renovatie als alternatief. Een meerderheid van de raad stemde in met het voorstel van het college.

Renovatie bestaande gebouwen

Daarin is onder meer afgesproken om de komende maanden te onderzoeken of renovatie van bestaande gebouwen een reëel alternatief is. ,,Als dat goedkoper en beter is, dan doen we dat'', beloofde wethouder Marnix Norder.

Crisis afgewend
Met de instemming van het kredietvoorstel lijkt een crisis binnen de coalitie afgewend. Het was lange tijd onzeker of er wel een meerderheid zou zijn voor de plannen. Bij sommige raadsleden van coalitiepartijen PvdA en CDA was twijfel ontstaan om miljoenen te investeren in economisch moeilijke tijden.

Lastig parket
Vooral coalitiepartij PvdA kwam in een lastig parket toen leden duidelijk maakten tegen de plannen te zijn. Ook in de fractie ontstond discussie. Raadslid Mustafa Okcuoglu keerde de partij deze week de rug toe en ging als eenmansfractie verder.

Ongedekte cheque
De oppositie toonde zich uiterst kritisch. Ze vinden het onverkoopbaar dat buurthuizen en bibliotheken moeten sluiten en ook op cultuurinstellingen fors is bezuinigd, maar dat er nu wel miljoenen worden gereserveerd voor een gloednieuw gebouw. De SP sprak van de grootste ongedekte cheque ooit.

In november had de raad het plan voor het Spuiforum al aangenomen. Daarin moeten het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater gaan optreden. Ook het Koninklijk Conservatorium wordt een van de gebruikers.

Resultaten in september
Het debat donderdagavond ging om de kredietverlening. Om de PvdA tegemoet te komen, werd het plan deze week gewijzigd. Er komt een onderzoek naar een alternatief; mocht renovatie van bestaand panden beter zijn dan het Spuiforum, dan kan dat voorrang krijgen. De resultaten moeten in september naar buiten worden gebracht, de gemeenteraad stemt daar dan in oktober over.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos praat / beleidsmedewerker
Ondanks dat driekwart van de Haagse bevolking zich uitspreekt tegen de megallomane nieuwbouwplannen van Norder zal dit geval van uitstel niet tot afstel leiden, vrees ik. Met het negeren van standpunten van burgers en het slinks doorduwen van prestigieuze projecten heeft Den Haag immers een reputatie hoog te houden.
Pipadekloon / Voorlichter
Voetbalstadion,Spuiforum en Schaatstempel. Dat gaat de goeie kant op zo met geld dat van de bevolking is weggooien. Want die lui die er aan verdienen laten het er echt niet bij zitten.
Advertentie