Advertentie
financiën / Nieuws

Grote steden broeden op recessiemaatregelen

De gemeente Den Haag heeft als eerste van de vier grote steden een integraal pakket ter waarde van 94 miljoen euro aan stimuleringsmaatregelen gepresenteerd om de recessie het hoofd te bieden.

19 februari 2009

Andere gemeenten ook
Bij de presentatie sprak wethouder Marieke Bolle (Financiën) de hoop uit dat andere gemeenten hier hun voordeel mee doen.

'Niet wachten tot voorjaarsnota'
Bij het bepalen van de maatregelen zijn drie criteria gehanteerd, zegt bestuursadviseur Maarten van Oosterom. Om te beginnen moeten ze nog in 2009 een zichtbaar effect hebben. ‘Dat is ook de belangrijkste reden dat we niet hebben gewacht tot de voorjaarsnota van juni.'

Werkgelegenheid
'Op de tweede plaats moeten ze tot werkgelegenheid leiden. Van Oosterom erkent dat het lastig is dit objectief vast te stellen. ‘We hebben wel geprobeerd het te kwantificeren, maar dat is lastig. Als de vraag van de markt wegvalt, kunnen we met onze maatregelen ontslagen voorkomen.’ Ten slotte moeten de maatregelen duurzaam zijn. ‘Bijvoorbeeld maatregelen op het gebied van energiebesparing en woningisolatie.’

Erfpachtintstrumentarium

Vorige week maakte Rotterdam bekend dat het de bouwsector gaat stimuleren door het erfpachtinstrumentarium in te zetten: door grond aan te kopen van ontwikkelaars komt geld vrij dat gebruikt kan worden om projecten die belangrijk zijn voor de stedelijke ontwikkeling en Rotterdamse economie te financieren. De gemeente heeft hiervoor 200 miljoen euro gereserveerd.

 

Braak
Amsterdam broedt op vergelijkbare maatregelen, maar gaat niet overhaast te werk. Volgens Marjolijn van Goethem, voorlichter van wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening), denkt het college onder meer aan de mogelijkheid de uitgifte van grond uit te stellen en het risico van waardeverlies van de grond niet bij de bouwbedrijven te leggen.

'Ga eerst maar bouwen'
Van Goethem: ‘We zeggen tegen de ontwikkelaars: “Ga eerst maar bouwen, dan praten we later over de grond”. Vooral voor wijken waar stedelijke vernieuwing plaats vindt, zoals nieuw-West, is dat belangrijk. Daar wordt grootschalig gesloopt. Als het terrein vervolgens lange tijd braak ligt, kom je van de regen in de drup. We horen dat ontwikkelaars hier wel oren naar hebben.’ Desalniettemin verwacht Van Goethem dat het bouwvolume in Amsterdam instort. ‘We zijn al blij als we dit jaar 2000 woningen halen, maar het kan best minder nog worden.’ Vorig jaar werden 4400 woningen gebouwd in Amsterdam.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie