Advertentie
financiën / Nieuws

Eenmalige uitkering voor alle gemeenteambtenaren

De onderhandelingen over een nieuwe cao gemeenten vlotten niet echt, maar medewerkers krijgen in december wel alvast een tegemoetkoming.

08 november 2022
Eenmalige uitkering voor ambtenaren gemeenten

Gemeenteambtenaren krijgen eind dit jaar een eenmalige uitkering. Afhankelijk van het inkomen, bedraagt deze 375 of 750 euro.

Dat is het voorstel van de gemeentelijke werkgevers. De tegemoetkoming wordt deze week voorgelegd aan de gemeenten in een ledenraadpleging van koepelorganisatie VNG.

750 euro

Naar rato van de omvang van het dienstverband, kunnen medewerkers tot en met schaal 8 eind december een eenmalig bedrag tegemoet zien van 750 euro bruto, hun collega’s in de schalen daarboven krijgen de helft bijgeschreven op hun bankrekening – 375 euro bruto.

Traag

De eenmalige uitkering staat los van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor 2023. De onderhandelingen daarover lopen dermate stroef – ‘trager dan gewenst’, aldus de VNG – dat de werkgevers met de vakbonden hebben afgesproken alvast een eenmalige uitkering te willen verstrekken. De bonden gaan akkoord om er op die manier voor te zorgen dat er een afspraak komt die alle werkgevers verplicht om de eenmalige uitkering uit te betalen en er geen verschillen tussen organisaties ontstaan.

Kloof

In de cao-onderhandelingen zijn bonden en werkgevers intussen nog niet veel verder tot elkaar gekomen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten bracht op 22 september het eerste loonbod uit: 3,25 procent voor 2023. Op 11 oktober werd dat percentage verhoogd naar 4 procent. Vakbond FNV liet in reactie daarop haar loonbod zakken van 12 naar 11,25 procent. De onderhandelende partijen stellen na het laatste overleg van vorige week vast dat de afstand tussen beide standpunten ‘zeer groot’ is.

Op 16 november worden de cao-onderhandelingen voortgezet.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie