Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Middelgrote gemeenten hardst getroffen in ravijnjaar’

Voorzieningen zoals zwembaden, bibliotheken, jeugdvoorzieningen en wijkcentra komen volgens M50 onder grote druk te staan.

Eva Boswinkel
Eva Boswinkel

Van alle gemeenten raken de middelgrote het zwaarst in financiële problemen door de miljardenbezuiniging op het gemeentefonds. Dat stelt het netwerk van middelgrote gemeenten, M50.

Hoog percentage

M50-voorzitter Eva Boswinkel luidt de noodklok na de publicatie eerder deze week van de BDO-benchmark Nederlandse gemeenten 2024. Volgens Boswinkel, GroenLinks-wethouder in Zutphen, worden middelgrote gemeenten ‘onevenredig’ gedwongen te bezuinigen door de korting die ze voor de kiezen krijgen: 2 miljard euro in de periode 2025-2028. ‘Dit is het hoogste percentage onder gemeenten in Nederland: ruim 2 miljard van 4 miljard’, aldus Boswinkel.

Verschraling

Dat raakt volgens haar direct aan de leefbaarheid en voorzieningen voor de 7 miljoen inwoners van de middelgrote gemeenten. Niet uitgesloten is bovendien het verder verhogen van de onroerendezaakbelasting. ‘Het kan niet zo zijn dat het kabinet zegt goed op de schatkist te passen, maar de rekening daarvoor neerlegt bij de gemeenten en hun inwoners die hierdoor hun leefomgeving achteruit zien gaan’, zegt Boswinkel. ‘Het rijk moet nu in actie komen om te voorkomen dat het voorzieningenniveau in middelgrote gemeenten vanaf 2025 drastisch verschraalt.’ Voorzieningen zoals zwembaden, bibliotheken, jeugdvoorzieningen en wijkcentra komen volgens haar onder grote druk te staan.

Structurele financiering

De M50 roept het kabinet op de voorgenomen bezuiniging op het gemeentefonds terug te draaien en te zorgen voor meer structurele in plaats van incidentele financiering.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Congres: Voorbij het ravijnjaar

Van financiële uitdagingen naar duurzame oplossingen voor gemeenten

Vanaf 2026, het zogeheten ravijnjaar, dreigt een groot financieel tekort voor Nederlandse gemeenten. Het dwingt gemeenten tot moeilijke keuzes: vasthouden aan bestaande taken en voorzieningen of ingrijpende hervormingen doorvoeren? 

Tijdens het congres Voorbij het Ravijnjaar, van financiële uitdagingen naar duurzame oplossingen voor gemeenten kijken we met tal van deskundigen wat de gevolgen zijn van de herverdeling van het gemeentefonds, hoe fundamentele herzieningen eruit zouden kunnen zien en hoe je als gemeenten in control kunt blijven over je financiën ondanks tekorten en onzekerheden.

Het congres ‘Voorbij het ravijnjaar' van Binnenlands Bestuur vindt plaats in cultuur- en congrescentrum Antropia, Driebergen, op woensdag 26 maart 2025.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Met een structureel overschot van 15 tot 25 miljard euro op de rijksbegrotingen van de laatste jaren kan de voorgenomen korting op het Gemeentefonds gemakkelijk worden teruggedraaid. Eventuele bezuinigingen zijn in de eerste plaats te vinden bij het Rijk zelf via een hogere productiviteit (robotisering, AI, aanpassingen aan de staatkundige inrichting via kiesdrempels, regionalisering e.d.). Daarnaast is via efficiënter werken bij het Rijk héél veel winst te behalen (o.a. toeslagenstelsel, schadevergoedingen Groningen, Limburg, een eenvoudiger belastingstelsel e.d.).
Dat neemt niet weg dat het noodzakelijk blijft dat ook de Mede-overheden regelmatig met een rood potlood door hun uitgaven behoren te gaan.

Op 24 januari 2025, 11:17
T. Simpelmans

Niet moeilijk doen: alles dicht.
Zwembaden, bibliotheken, jeugdvoorzieningen, wijkcentra, sportverenigingen, poppodia, kinderboerderijen: alles sluiten. Blijkbaar is dat het gave land dat de VVD voor staat. We zijn zogenaamd een rijk land maar inmiddels kan er in Polen meer dan hier. Wij stoppen ons geld liever in de (lichte) jeugdzorg en de energietransitie.

Op 24 januari 2025, 13:44
Hans Bakker

We hebben in Nederland voorlopig nog niet door dat het in Polen beter gaat dan hier. Nog even een Otto Work Force brengt Nederlanders naar Polen om zich te laten afbeulen, dan andersom. Nederland, arm land, zwaar overbevolkt, vervuild, hamburger lage lonen economie, geen sociale samenhang, geen “wij” gevoel, mensen in de tweede kamer die een makelaar certificaat hebben gehaald en dan nog twee keer gezakt zijn.

Op 26 januari 2025, 20:58
Hans Gerritsen

?

Op 5 februari 2025, 06:53
P. Smit

https://indepen.eu/rutte-graaide-zonder-toestemming-uit-gemeentefonds/

Op 29 januari 2025, 15:42

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in