Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet laat doelstelling restauraties monumenten los

De financieringsopgave van 770 miljoen is te groot.

Stadhuis Gouda ANP
Het stadhuis van Gouda, een rijksmonument. − ANP/Hollandse Hoogte/Tobias Kleuver

Het nieuwe kabinet kiest ervoor om geen invulling meer te geven aan de doelstelling om de restauratieachterstand onder niet-woonhuis rijksmonumenten binnen 10 jaar terug te brengen naar 10 procent. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de ChristenUnie beantwoord door minister Eppo Bruins. In april bleek al dat het 770 miljoen zou kosten om de doelstelling in 2033 te behalen. Het toenmalige demissionair kabinet liet een beslissing hierover aan haar opvolgers.

Kerkelijk erfgoed

Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, werd door Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie onder andere gevraagd over de instandhouding van kerkelijk erfgoed. De minister zegt toe te zullen doorgaan met de huidige inzet om kerkgebouwen te beschermen, onder andere door subsidies voor herbestemming en restauratieregelingen van het rijk en de provincies. Hij wil echter nog niet zeggen of het budget de komende jaren even hoog blijft. Pas volgend jaar komt daar duidelijkheid over.

Kerkenvisie

Wat ook in de zomer van 2025 bekend wordt gemaakt is de voortzetting van het programma Toekomst Religieus Erfgoed (TRE). Via dat programma kregen gemeenten geld voor het opstellen van een integrale- en lokale kerkenvisie. Daarin staat een strategische visie voor alle kerkgebouwen binnen de gemeente. Bruins draagt de kerkenvisies naar eigen zeggen ‘een warm hart toe’, maar of TRE blijft bestaan om gemeenten te ondersteunen is dus onzeker.’

Restauratieachterstand

Ceder wilde van het kabinet daarnaast weten of zij voornemens is de doelstelling van maximaal tien procent restauratieachterstand bij niet-woonhuis rijksmonumenten binnen tien jaar te halen. Onderzoekers concludeerden in april dat de totale restauratieopgave ruim 1,2 miljard euro gaat kosten. De totale achterstand bedraagt nu 14,6 procent en om dat terug te brengen naar de beoogde 10 procent in 2033 zou het rijk 770 miljoen euro moeten uittrekken.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Geen kans

Het kabinet ziet geen kans invulling te geven aan de doelstelling. Volgens Bruins is het financieringsstelsel voor monumentenzorg het grote knelpunt. De provinciale restauratieregelingen zijn onvoldoende om grote restauratieopgaven, die heel veel geld kosten, op te pakken. Het kabinet wil met provincies in gesprek om te bekijken hoe dit in de toekomst beter kan gaat. Onderdeel van dat gesprek is de verdeling van verantwoordelijkheden tussen het rijk en de provincies.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit

We hebben al zo weinig erfgoed in NL, laten we zorgen dat we het behouden!

Op 6 september 2024, 11:58
Adriaan Mol

Bizar dat er geen moderatie is op deze website om dit soort spam te verwijderen.

Op 9 september 2024, 14:35
Hielco Wiersma

Monumentale gebouwen zijn het cement in een samenleving. Het Rijk heeft een volledige zorg- en onderhoudsplicht voor de monumentale rijksgebouwen en daarnaast eenzelfde gedeeltelijke en indirecte financiële plicht voor de provinciale- en gemeentelijke monumenten.
Dit verwaarlozen kost meer geld dan voldoen aan de essentiële randvoorwaarden voor het instandhouden van monumentale gebouwen.
Een land dat onvoende oog heeft voor haar verleden is geen knip voor de neus waard.

Op 11 september 2024, 14:24

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in