Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies betalen zelf kosten mislukte fusie

De kosten die de provincies hebben gemaakt bij de voorbereidingen op de afgeblazen superprovincie moeten de provincies zelf betalen.

21 juni 2014

Ongeveer een half miljoen euro hebben de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland de afgelopen jaren uitgegeven voor de mogelijke fusie. Die werd vrijdag definitief afgeblazen. Utrecht en Noord-Holland gaan het Rijk niet om een vergoeding vragen, Flevoland heeft daar nog geen besluit over genomen. Dat lieten de drie provincies vrijdag desgevraagd weten.

Uren ambtenaren

Al sinds 2011 werd erover gesproken om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te laten opgaan in een superprovincie. Flevoland heeft ,,tussen 2 en 3 ton'' uitgegeven aan hulp van buiten. Utrecht gaf ongeveer 220.000 euro uit, Noord-Holland 82.000 euro. Het is niet bekend hoeveel uren provincie-ambtenaren in de fusie hebben gestoken. ,,Dat valt gewoon onder hun werk'', zeggen de provincies.

Enquête

Utrecht heeft onder meer geld uitgegeven aan een opiniepeiling onder inwoners en bedrijven. Dat was een verzoek van de Provinciale Staten. De enquête kostte 25.000 euro. Uit de peiling bleek dat Utrechters liever zelfstandig bleven.

Koste wat kost

Noord-Holland heeft de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur gevraagd om de fusieplannen nog eens tegen het licht te houden. De onderzoekers concludeerden dat het leek of de superprovincie ,,koste wat kost er moet komen''. Dat onderzoek kostte 62.400 euro. Daarnaast is er voor 19.600 euro een tweede onderzoek gedaan. Ook dat bleek erg kritisch.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie