Advertentie
financiën / Nieuws

Gelderland verdeelt 30 miljoen die voor railterminal was bedoeld

Gelderland heeft voorstellen gedaan om de tientallen miljoenen euro's die bedoeld waren voor de komst van een railterminal te verdelen.

ANP
07 juni 2024
Gespaard geld in potjes
Pixabay

Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland heeft voorstellen gedaan om de tientallen miljoenen euro's die bedoeld waren voor de komst van een railterminal op een andere manier te besteden. Begin dit jaar besloten Provinciale Staten om dat project af te blazen. Geen enkel bedrijf wilde de laad- en losplaats voor containers langs de Betuweroute bouwen en exploiteren.

Inkomensconsulent

BMC
Inkomensconsulent

GZ-psycholoog Jeugd(zorg) | Amsterdam

BMC
GZ-psycholoog Jeugd(zorg) | Amsterdam

Al uitgegeven

De provincie had 55,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de Railterminal Gelderland (RTG), die ten noorden van Nijmegen moest worden aangelegd. Daarvan is 15 tot 20 miljoen al uitgegeven. Voor het overgebleven bedrag, naar verwachting 30 miljoen euro, heeft het college van Gedeputeerde Staten nu alternatieve bestemmingen voorgesteld.

Nota

Deze voorstellen staan opgenomen in de perspectiefnota voor 2025, met daarin de plannen en financiële kaders voor volgend jaar. De leden van Provinciale Staten praten hier de komende weken over door en ze stellen de nota voor het zomerreces vast.

Voorstellen

Het Gelderse college stelt voor om 10 miljoen euro uit te trekken om bedrijven te helpen bij de aanpak van een overbelast elektriciteitsnet. Ook wil het dagelijks bestuur 10 miljoen gebruiken om werklocaties zoals bedrijventerreinen anders in te richten en 5 miljoen om (winkel-)centra in gemeenten economisch aantrekkelijker te maken. Voor de resterende 5 miljoen is het voorstel om dat te steken in de ontwikkeling van duurzame en innovatieve logistiek.

Onduidelijk 

Omdat de financiële afwikkeling van het geflopte RTG-project nog bezig is, weet het college niet precies hoeveel geld er overblijft. Gelderland gaat voorlopig uit van 30 miljoen euro. 'Mocht er uiteindelijk een ander bedrag vrijvallen, dan komen we terug met een gewijzigd plan', meldt het college aan Provinciale Staten, dat de beslissingen neemt over de besteding van het geld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie