Advertentie
financiën / Nieuws

Tien miljoen in Gelders winterfonds energie

Ook Friesland en Zeeland hebben plannen om publieke voorzieningen te steunen.

ANP
16 november 2022
Zwembad
Sportcomplex De Vennen in Dongen sloot twee van zijn zwembaden vanwege de sterk gestegen energiekosten. Ton Toemen/ANP

Gelderland maakt 10 miljoen euro vrij uit de provinciale begroting om dat te storten in een winterfonds. Het winterfonds is opgericht om maatschappelijke en publieke voorzieningen zoals zwembaden, kerken, culturele centra en wijkcentra te helpen nu die torenhoge energierekeningen moeten betalen.

Leefbaarheid

Een deel van het fonds is ook bestemd voor midden- en kleinbedrijf dat anders zou omvallen, laat verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink dinsdag weten. Volgens Gelderland leveren maatschappelijke en culturele voorzieningen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in dorpen en steden. Het midden- en kleinbedrijf is vitaal voor de werkgelegenheid. Maar de sectoren profiteren niet allemaal van rijksregelingen om de zeer hoge energielasten te kunnen betalen.

Gemeenten

Gelderland wil de bedrijven, winkels en voorzieningen daarom net als in de coronaperiode een provinciaal steuntje in de rug geven. De 10 miljoen wordt verdeeld over de gemeenten, die het vervolgens zelf uitkeren. In onder meer Friesland en Zeeland zijn ook plannen om provinciaal geld vrij te maken vanwege de energiecrisis. (ANP)

Binnenlands Bestuur schreef eerder over de gemeenten Gouda en Harderwijk, die een noodfonds opzetten voor maatschappelijke organisaties die worstelen met een hoge energierekening. Binnenlands Bestuur publiceerde onlangs ook een serie artikelen over de effecten van de gestegen energieprijzen op bibliothekenmuseascholensportclubsbuurthuizen en gemeentehuizen

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is natuurlijk prachtig dat provincies dit overwegen of doen, maar het blijft vooral een taak van het Rijk om hier actie te ondernemen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie