Advertentie
sociaal / Nieuws

Energiecrisis raakt buurthuizen, musea en sportclubs

Gemeenten als Gouda en Harderwijk zetten een noodfonds op voor maatschappelijke organisaties in geldnood.

09 november 2022
Lege voetbalkantine.
Een lege voetbalkantine.ANP / Jeroen Jumelet

Maatschappelijke organisaties zoals buurthuizen en sportverenigingen worstelen met de hoge energieprijzen. In hoeverre de landelijke steunregelingen uitkomst bieden, is nog onzeker. Gemeenten als Harderwijk en Gouda kiezen ervoor om nu al hulp te bieden.

Senior Gebiedsregisseur Openbare Ruimte

Gemeente Oss
Senior Gebiedsregisseur Openbare Ruimte

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman · Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Hardenberg
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Huishoudens

De afgelopen maanden heeft de rijksoverheid historische maatregelen genomen om de stijging van de energieprijzen te dempen. Maar de steun is tot nu toe vooral gericht op huishoudens. Maatschappelijke organisaties zoals voetbalclubs, zwembaden, wijkcentra, musea en bibliotheken kampen ook met exploderende energierekeningen, maar wat zij aan overheidssteun kunnen verwachten, is nog onduidelijk.

Geen geld

Veel verenigingen die in geldnood komen door de energiecrisis, kloppen aan bij de gemeente. Maar veelal ziet de gemeente geen kans om te hulp te schieten. Ze hebben geen geld beschikbaar of wachten af tot er meer duidelijkheid over landelijke steunregelingen komt. De gemeenten Gouda en Harderwijk, daarentegen, besloten om wel hulp te bieden. De twee gemeenten maakten respectievelijk 1,7 miljoen en 500.000 euro vrij voor maatschappelijke organisaties die de energierekening niet meer kunnen betalen.

Ik moet er niet aan denken dat de schouwburg omvalt.

Wethouder Michiel Bunnik

Winterplan

In Gouda kunnen organisaties al deze maand een eerste aanvraag doen voor de steunregeling. Als ze aan de voorwaarden voldoen, wordt 85 procent van de lastenstijging vanuit het noodfonds betaald. De regeling is onderdeel van een breder ‘winterplan’ om te effecten van de inflatie te dempen. ‘Wij willen niet afwachten tot het rijk met maatregelen komt’, zegt wethouder Michiel Bunnik (financiën, sport, CDA). ‘In Gouda mag niemand in de kou staan.’

Ellendig

Bunnik heeft een quickscan laten uitvoeren om te inventariseren welke organisaties geraakt worden door de hoge energieprijzen. ‘Je hoort dat er echt verenigingen zijn die niet weten hoe ze de rekening moeten betalen. Sportclubs hebben aangegeven dat ze het niet lang volhouden, en we hebben ook signalen gekregen van musea en de schouwburg. Als sportverenigingen hun contributie moeten verhogen waardoor sommige kinderen niet kunnen sporten, zou ik dat heel ellendig vinden. En ik moet er niet aan denken dat de schouwburg omvalt.’

Binnenlands Bestuur publiceerde onlangs een serie artikelen over verschillende soorten maatschappelijke organisaties die te maken krijgen met een hogere energierekening. Zo kwamen de bibliotheken, musea, scholen, sportclubs en buurthuizen voorbij, en ook de gemeentehuizen kwamen aan bod.

Gecompenseerd

Wethouder Bunnik wil als voorwaarde aan de steunregeling koppelen dat organisaties aan de slag gaan met energiebesparende maatregelen, zodat het verbruik op de langere termijn omlaaggaat. De regeling blijft ook in 2023 beschikbaar, en wordt misschien zelfs tot 2024 verlengd, omdat de gemeente verwacht dat de hoge prijzen nog wel een tijd zouden kunnen aanhouden. Bunnik hoopt dat de kosten die de gemeente nu maakt, later worden gecompenseerd door het rijk, zoals dat ook is gebeurd met de steunmaatregelen tijdens de coronacrisis.

Niet alles

Ook de gemeente Harderwijk kreeg berichten van sportclubs, culturele instellingen en kerken die hun energienota fors zagen stijgen. ‘Wij zagen de financiële mogelijkheid om daarvoor 500.000 euro vrij te spelen’, aldus wethouder Wilco Mazier (financiën, CDA). De Harderwijkse regeling moet begin 2023 van start gaan. De details ervan worden nog uitgewerkt. Mazier wil daarbij putten uit de kennis die tijdens de coronacrisis is opgedaan – toen verleenden gemeenten immers ook hulp aan organisaties in geldnood. De wethouder waarschuwt alvast dat het steunpakket niet alle problemen zal verhelpen. ‘Wij kunnen natuurlijk niet alle lasten dragen, zeker niet met die 500.000 euro.’ Of de regeling voor sommige organisaties misschien te laat komt? Mazier verwacht van niet. ‘De meeste hebben nieuwe tarieven vanaf 1 januari.’

Lees de volledige versie van dit artikel in Binnenlands Bestuur nummer 21.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Hebben ze daar zitten te slapen?
Hielco Wiersma
De desbetreffende Gemeenten koppelen hun uitgaven terecht aan een toekomstige rijksregeling. Als die regeling er niet snel komt gaan er sportverenigingen omvallen. Dat is toch niet wat we willen?
Hielco Wiersma
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de andere maatschappelijke instellingen.
T. Simpelmans
Rutte heeft net 100 miljoen weggegeven in Afrika. Geld zat zou ik denken.
Advertentie