Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad Rotterdam akkoord met verkoop Warmtebedrijf aan Vattenfall

'Een zware beslissing, maar onvermijdelijk', aldus wethouder Arjan van Gils.

warmte
− Shutterstock

De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgenomen verkoop van het Warmtebedrijf Rotterdam aan energieleverancier Vattenfall. Hiermee is de gemeente Rotterdam niet langer aandeelhouder in het Warmtebedrijf. 'Een zware beslissing, maar onvermijdelijk', aldus wethouder financiën Arjan van Gils in een raadsdebat over het langlopende dossier donderdag.

Kwakkelend bestaan

Het Warmtebedrijf Rotterdam, waarvan de gemeente Rotterdam grootaandeelhouder is, zorgt er sinds 2006 voor dat restwarmte afkomstig van de Rotterdamse industrie naar de stad wordt gebracht om op een duurzame manier woningen te verwarmen. Vanaf het begin leidde het een kwakkelend bestaan omdat er minder huizen gebruik maken van deze stadsverwarming dan waar van tevoren op werd gerekend.

Onverantwoorde risico's

Om het Warmtebedrijf van een dreigende ondergang te redden zou een nog aan te leggen pijpleiding tussen Rotterdam en Den Haag een afsplitsing naar Leiden krijgen. De gemeente vond echter dat daar onverantwoorde financiële en juridische risico’s aan waren verbonden en besloot in oktober de financiering te stoppen.

Half mei maakte Vattenfall bekend dat het voornemens is het Warmtebedrijf over te nemen, tot genoegen van het Rotterdamse college. Nu de gemeenteraad heeft ingestemd moeten ook de Provinciale Staten akkoord gaan met de voorgenomen verkoop, aangezien de provincie Zuid-Holland eveneens aandelen in het Warmtebedrijf heeft. Die beslissing zal vallen op 15 juni.

Voor de levering van de warmte aan klanten in Rotterdam en Hoogvliet verandert er niets, klanten blijven dus gewoon klant bij hun huidige warmteleverancier, zo laat Vattenfall weten. Het bedrijf wil met de overname de warmtevoorziening aan aangesloten wijknetten waarborgen. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Gemeenten moeten geen ondernemer willen spelen in zaken waarin ze onvoldoende kennis en financiële spankracht hebben. Beter ten hele gekeerd dan ten halve gedwaald.

Op 4 juni 2022, 11:09
Biemie Janssen

@Hielco: een typisch neo-liberale gedachte. Maar helaas hebben al de privatiseringen van de afgelopen 30 jaar ook niet geweldig uitgepakt. Onze energiebedrijven zijn nu vooral in handen van buitenlandse conglomoraten. Vattenfall maakt vette winsten in Nederland maar is een Zweeds bedrijf. Wie wordt daar nou beter van?

Op 7 juni 2022, 10:38
P. Smit

We zijn imho helemaal niet beter geworden van al die privatiseringen. We betalen veel meer dan 'vroeger' en hebben helemaal nergens zeggenschap meer over.
Kan iemand mij vertellen of overheden in andere landen in Europa ook zo fanatiek alles van de hand hebben gedaan? Ik denk van niet.

Op 9 juni 2022, 17:21

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in