Advertentie
financiën / Nieuws

Waterschappen niet in de stress over SNB

'Doordat de regels tussentijds zijn veranderd, ontstaat deze boekhoudkundige situatie', aldus waterschap Brabantse Delta.

12 juli 2012

De zes waterschappen die eigenaar zijn van het slibverwerkingsbedrijf Noord-Brabant (SNB) maken zich geen zorgen over de berichten dat het bedrijf in financieel zwaar weer zou zijn beland. Op de vraag wat de gevolgen voor de waterschappen zijn, wordt geantwoord: 'niets'.

Papieren tijger
Volgens berichten in de Volkskrant en op Nu.nl zou SNB in 2006 voor 270 miljoen euro aan derivaten afgesloten hebben die nu door de financiële crisis driekwart van hun waarde zijn kwijtgeraakt. Het verlies van 209 miljoen euro komt in de boeken voor 2012. Het waterschap Brabantse Delta, dat de woordvoering doet over dit onderwerp, zegt zich geen zorgen te maken. 'Doordat de regels tussentijds zijn veranderd, ontstaat deze boekhoudkundige situatie', aldus de woordvoerder. Met de daadwerkelijke financiële situatie heeft dat echter niet per se iets te maken'. Ze spreekt van een 'papieren tijger'.

Onderzoeken
De woordvoerder benadrukt dat het besluit om in 2007 de transactie te doen waarover nu boekhoudkundige problemen zouden zijn ontstaan, weloverwogen is genomen en met goedkeuring van de aandeelhouders. De waterschappen willen verder niet reageren op de berichten, omdat SNB nu eerst gaat onderzoeken hoe met de ontstane situatie om te gaan. De aandeelhouders wachten dit af voordat ze reageren.

Raad voor journalistiek
Het bedrijf SNB zelf heeft inmiddels wel gereageerd. Ze neemt afstand van de publicatie en gaat haar beklag doen bij de Raad voor de Journalistiek, omdat ten onrechte de indruk zou zijn gewekt dat het bedrijf in financiële problemen is. 'We zitten niet in het nauw', aldus een woordvoerder. 'De verslaggevinsregels zijn veranderd waardoor er een verandering in de jaarcijfers voor 2012 is. Maar het bedrijf zit nog niet in het nauw.'

Vertrouwen
Ook de suggestie dat de situatie met derivaten vergelijkbaar zou zijn met die van woningcorporatie Vestia is volgens SNB niet terecht. 'Want wij hoeven niet tussentijds extra betalingen te doen. Vestia kon aan die betalingen niet voldoen en kwam daardoor in acute geldnood. Maar voor ons geldt dat niet.' De transacties waar nu een boekhoudkundig verlies op genomen wordt, lopen tot 2017 en het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat er aan het einde van die looptijd geen verlies geleden wordt.

Lees hier de verklaring van de SNB.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JohnS / Financial Controller
"Het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat er aan het eind van de looptijd geen verlies wordt geleden"



Juist door deze instelling hebben ze nu dit grote verlies moeten incasseren. Het bestuur slaapt dus gewoon verder zoals ze toen ook al deden. Gokken op een toekomst die wellicht nooit meer terugkomt. Ga dan naar het Casino, 50 % kans om te winnen en blijft het geld tenminste in handen van de Nederlandse Overheid. Ongelooflijk dat een bestuur met dit soort zienswijzen met ons belastinggeld om gaat en dan ook nog gewoon kan blijven zitten.

Kritikus / Geen Hagenees
Nee, natuurlijk raken de waterschappen niet in paniek. Gewoon de tarieven verhogen. Laat de burger maar weer opdraaien voor het financieel wanbeheer. Onderwijl verdienen de dijkgraven/-gravinnen ministerssalarissen, waarvoor ze zich nauwelijks hoeven in te spannen, laat staan verantwoorden.



Wanneer durf een politieke partij het nu eens aan om deze overbodige bestuurslaag te schrappen?
Paul / projectleider
Ze hebben in ieder geval nog vijf jaar.

Maruh anders de tucht van de markt erover en SNB verkopen...
Advertentie