Advertentie
financiën / Nieuws

'Fraude Haarlemmermeer al jaren bekend'

Ex-ambtenaar Anita de Jong van de gemeente Haarlemmermeer beschuldigt haar voormalige werkgever van omvangrijke fraude bij de afdeling Beheer en Onderhoud. Volgens haar was het college van Haarlemmermeer al sinds oktober 2007 hiervan op de hoogte, nadat zij het als financieel controller had gemeld.

23 februari 2010

Ontslag
Volgens De Jong kon een frauderende ambtenaar daarna volgens haar nog jaren zijn gang gaan. De Jong heeft dit maandag verteld tijdens een persconferentie in Cruquius. Vorige week donderdag ontsloeg de gemeente de verantwoordelijke topambtenaar van Beheer en Onderhoud. De man is volgens De Jong door de rechter veroordeeld voor eerder gepleegde fraude bij de Brabantse gemeente Son en Breugel. Hij zou dat niet hebben gemeld bij zijn sollicitatie in Haarlemmermeer.

 

Zakken
De Jong stelt dat de voormalige topambtenaar en teamleiders zich op zo'n manier verrijkten, dat veel gemeenschapsgeld in hun zakken verdween. Zo zou de ontslagen topambtenaar opdrachten hebben gegeven aan bedrijven die op zijn naam stonden. Ze wil dat andere frauderende ambtenaren worden ontslagen en dat deze het gestolen gemeenschapsgeld gaan terugbetalen.

 

Passende maatregelen
De gemeente Haarlemmermeer stelt in een reactie dat direct na de fraudemelding van De Jong in 2007 een intern onderzoek is begonnen. Waar nodig heeft Haarlemmermeer naar eigen zeggen passende maatregelen getroffen conform het eigen integriteitsbeleid. Een woordvoerder zegt dat niet kan worden verteld wat die maatregelen zijn geweest, omdat het om integriteit van ambtenaren gaat en dit soort zaken vertrouwelijk is.

 

Onderzoek
De gemeente Haarlemmermeer heeft inmiddels ook een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om de fraude te onderzoeken. De conclusies daarvan worden in maart verwacht. Haarlemmermeer stelt alle vertrouwen te hebben in dit onderzoek.

 

Verkiezing 
Anita de Jong heeft zich aangesloten bij de partij Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) van Rinus Beusenberg. De Jong is tweede kandidaat op de lijst van de partij. Samen met Beusenberg staat ze op een verkiezingsposter, waarop de lijsttrekker haar borst vastpakt.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie