Advertentie
financiën / Nieuws

Europese fondsen gaan pas later open

Volgens Diederik Samsom weten veel gemeenten de weg naar Brussels geld nog moeilijk te vinden.

01 juni 2022
geld-euromunt---europa---shutterstock.jpg

De fondsen ESF+ (European Social Fund) en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) gaan later dan gepland open voor aanvragen van lokale en regionale overheden. De bedoeling was dat die fondsen rond half mei open zouden gaan, vlak na de onderhandelingen met de Europese Commissie. Maar die besprekingen tussen de Nederlandse overheid en de Europese Commissie vergen nog wat tijd, zeggen insiders. Het zou gaan om de laatste details.

Onderwijs

Voor ESF+ staat de call voor het voortgezet speciaal onderwijs en de scholen voor praktijkonderwijs al wel open. Die onderwijsinstellingen gebruiken geld van het ESF+ voor onder meer job- en stagecoaches. Want ESF+ is bedoeld voor toeleiding naar de arbeidsmarkt van kwetsbaren langdurig werklozen.

Koolstofarm

Nederland kan tot 2027 414 miljoen euro aan Europees geld uitgeven voor dit doel. Voor EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, kan tot 2027 506 miljoen euro worden uitgegeven. Dat fonds wordt vooral gebruikt voor het midden- en klein bedrijf. In Nederland wordt het geld voornamelijk ingezet op innovatie en de koolstofarme economie.

Niet bekend

Wanneer beide fondsen opengaan voor een aanvraag is nog niet bekend. Aangeraden wordt voor EFRO de managementautoriteiten in de lansdelen Oost, West, Noord en Zuid te volgen. Voor ESF+ verwijst het ministerie van SZW naar de website van Uitvoering van Beleid, die ESF in Nederland coördineert. Dat ministerie verwacht dat in juni meer informatie richting de gemeenten gaat over ESF+.

Moeilijk te vinden

Overigens weten veel gemeenten de weg naar de Europese fondsen vaak moeilijk te vinden, blijkt uit een podcast van Binnenlands Bestuur over dit onderwerp. En dan gaat het niet alleen om geld maar ook om inspiratie, zegt bijvoorbeeld Diederik Samsom, kabinetschef van vicepresident Frans Timmermans van de Europese Commissie. Europarlementariër Vera Tax (PvdA) zegt dat gemeenten eigenlijk een of twee mensen zouden moeten aannemen om Europese zaken te managen. 'Je kunt veel meer geld halen.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie