Advertentie
financiën / Nieuws

Flevoland besteedt nog steeds niet goed aan

Het lukt de provincie Flevoland maar niet om zich aan de Europese aanbestedingsregels te houden.

contract tekenen
Shutterstock

Ondanks beloften dat het beter zal gaan, lukt het de provincie Flevoland jaar op jaar niet om zich aan de Europese aanbestedingsregels te houden, blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland.

Slechter

Als de inhuur van mensen en diensten meer kost dan vastgestelde drempelbedragen, dan moet dat Europees worden aanbesteed, zodat ieder Europees bedrijf de gelegenheid krijgt de opdracht binnen te halen. Bij de provincie Flevoland gaat dat echter keer op keer mis, zo meldt Omroep Flevoland. En het lijkt zelfs steeds slechter te gaan.

5 miljoen

In een overzichtje van de omroep is te zien dat in het jaar 2018 de onrechtmatige aanbestedingen een bedrag van 800.000 euro besloegen. In 2019 vielen die bestedingen iets terug naar drie ton, maar in 2020 werd al voor 1,7 miljoen euro ten onrechte niet aanbesteed en vorig jaar voor 2,5 miljoen euro, dus meer dan 5 miljoen in 4 jaar tijd.

Langere duur

Volgens de verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra van de ChristenUnie is het probleem dat het bij de bestedingen voornamelijk gaat om langlopende contracten, die niet opengebroken kunnen worden. Het zou vooral gaan om contracten met bedrijven voor langere duur. Die hadden in eerste instantie geen aanbestedingsplicht. Maar omdat er steeds meer diensten werden afgenomen of meer mensen werden ingehuurd dan afgesproken, had het wel aanbesteed moeten worden.

Scherper

Tegen Omroep Flevoland zegt Hofstra dan ook: ‘Het moet nog scherper. Tegelijkertijd kunnen we meerjarige contracten, die we al afgesloten hadden en zeker achteraf Europees aanbesteed hadden moeten worden, niet zomaar openbreken. We moeten nog beter aan de voorkant kijken, in plaats van ons achteraf te verantwoorden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie