Advertentie
financiën / Nieuws

Financiering lokale journalistiek toch niet per se landelijk

‘Het is dus nog niet zeker op welke manier de financiering precies zal worden vormgegeven.'

01 juli 2022
journalistiek
Shutterstock

Het is niet zeker dat het geld voor de lokale journalistiek via een landelijke weg wordt verdeeld. Het kabinet was bij aantreden van plan om dit wel te doen en zo de onafhankelijkheid te waarborgen, maar men is er niet langer van overtuigd dat dit de beste methode is. De betrokken partijen zijn in overleg.

‘Uitermate teleurstellend'

In het coalitieakkoord stond dat er een landelijke regeling zou komen voor het financieren van de lokale journalistiek: ‘Om de onafhankelijkheid van de pers op lokaal niveau beter te waarborgen, hevelen we de financiering hiervan over van het gemeentefonds naar landelijke financiering en investeren we extra.’ Het verleggen van financiering was een van de adviezen geweest van de Raad voor Cultuur en de Raad voor het Openbaar Bestuur om de kwetsbare en precaire situatie van de lokale journalistiek te verhelpen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was blij dat er extra geld zou komen, maar gaf begin juni aan het ‘uitermate teleurstellend’ te vinden dat het geld landelijk verdeeld zou worden en dat er dus een ‘uitname uit het gemeentefonds zou plaatsvinden’. De VNG wilde met staatssecretaris Uslu (Media, D66) op zoek naar alternatieven.

Dat lijkt effect te hebben gehad. ‘Met de VNG en NLPO ben ik in gesprek over de invulling van de ambitie uit het coalitieakkoord rond de financiering van lokale omroepen’, schreef de staatssecretaris kort daarop in de Hoofdlijnenbrief media 2022. Ten tijde van het coalitieakkoord werd gedacht dat een landelijke financiering het beste zou zijn, maar dat is veranderd, licht een woordvoerder toe. ‘Het is dus nog niet zeker op welke manier de financiering precies zal worden vormgegeven. Daarover de lopen gesprekken nog. Zo gauw dit bekend is zal de Kamer daarover geïnformeerd worden.’

Lokale en onderzoeksjournalistiek

Het geld dat het kabinet in het coalitieakkoord beloofde komt er wel, schreef Uslu al. Ze verhoogt in 2022 ‘het budget voor onderzoeksjournalistiek met € 2,4 miljoen’ en investeert ‘11 miljoen in de kwaliteit van de lokale journalistiek. Het is de bedoeling dat de media daar snel mee aan de slag kunnen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie