Advertentie
financiën / Nieuws

Veel animo voor experiment ondernemersheffing

Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) verbetert sfeer en kwaliteit van winkelgebieden en vergroot het vertrouwen tussen gemeenten en ondernemers.

31 mei 2012

Gemeenten en bedrijven hebben veel gebruik gemaakt van de experimentwet die de oprichting van bedrijveninvesteringszones (BIZ) mogelijk maakt. Tussen 2009 en 2012 zijn er 234 pogingen gedaan een BIZ op te richten, waarvan de helft is geslaagd.

Verplichte heffing ondervangt freeriders

In een bedrijveninvesteringszone besluiten ondernemers na een peiling of zij extra geld afdragen voor activiteiten die de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het winkelgebied vergroten. Als de peiling voldoende draagvlak heeft (minimaal de helft van alle ondernemers doet mee aan de draagvlakmeting; minstens tweederde van de respondenten is voor), dan kan een verplichte heffing worden ingesteld. Daarmee ondervangt de BIZ het probleem van ‘freeriders’; ondernemers die niet willen meebetalen aan activiteiten, maar er wel van profiteren.

Wet voorziet in behoefte

De wet lijkt duidelijk in een behoefte te voorzien, schrijft demissionair minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer.

Waardering ondernemers en gemeenten groeit

Uit de derde en laatste monitor van de experimentenwet blijkt dat de waardering van ondernemers en gemeenten voor de BIZ als instrument is gegroeid ten opzichte van de voorgaande jaren. Het onderling vertrouwen tussen de gemeente en de ondernemers is verder toegenomen en in vergelijking met vorig jaar geven ondernemers meer aan dat ze (veel) resultaten van de BIZ zien in hun omgeving (50% in 2011 ten opzichte van 28% in 2010).

Hoogeveen de eerste

In Hoogeveen, waar in 2010 de eerste binnenstad-BIZ werd opgericht, zijn de effecten onmiskenbaar positief, zegt Leo Hoksbergen, voorzitter van Centrummanagement Hoogeveen. De heffing onder vierhonderd ondernemers levert jaarlijks 300.000 euro op. ‘Daarmee hebben we veel kunnen investeren in de sfeer in het centrum, zoals bloembakken, sfeerverlichting en het hele jaar door activiteiten op het gebied van muziek, kunst en acties.’

Meer publiek, meer bestedingen

Het resultaat, volgens koopstroom- en andere onderzoeken: Hoogeveen heeft nauwelijks leegstand, meer mensen zijn in deze gemeente komen winkelen en ze geven er meer uit. Vorig jaar werd Hoogeveen uitgeroepen tot Beste Binnenstad in de categorie middelgrote steden. ‘Dat heeft absoluut met de BIZ te maken. We hebben er meer financiële en organisatorische slagkracht door gekregen en een goede samenwerking met de gemeente.’

Permanent

Minister Verhagen werkt nu aan de eindevaluatie van de experimentenwet. Hij adviseert de Tweede Kamer nog dit jaar of de wet permanent moet worden gemaakt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie