Advertentie
financiën / Nieuws

Europese Commissie akkoord met steun aan AEB

De Europese Commissie (EC) is woensdag akkoord gegaan met een financiële injectie in het Amsterdamse afval- en warmtebedrijf AEB. Het gaat om geld dat al in 2019 beschikbaar is gesteld.

03 februari 2021
AEB-shutterstock-1730007397.jpg

De Europese Commissie (EC) is woensdag akkoord gegaan met een financiële injectie in het Amsterdamse afval- en warmtebedrijf AEB. Het gaat om geld dat al in 2019 beschikbaar is gesteld.

Noodkrediet
De gemeente Amsterdam maakte in dat jaar 80 miljoen euro vrij als noodkrediet. Daarvan werd 35 miljoen gebruikt. Maar omdat dat bedrag niet binnen zes maanden kon worden terugbetaald, zoals bij noodkredieten de bedoeling is, moest de steun worden omgevormd tot 'herstructureringsbijdrage' waarvoor Europese toestemming nodig was. Die is deze woensdag verleend. Herstructureringssteun wordt alleen verstrekt als het bedrijf in kwestie reorganiseert.


Bezuinigd

Volgens de Europese Commissie is het goed geweest dat AEB met de financiële bijdrage kon blijven draaien. In de weken in 2019 dat de verbrandingsovens van het bedrijf noodgedwongen stillagen, ontstonden grote problemen bij de afvoer en verwerking van huisvuil en slib. Sindsdien is er bij het bedrijf veel verbeterd. Zo ziet de EC dat AEB heeft bezuinigd en onderdelen heeft afgestoten, waaronder het aandeel in Westpoort Warmte.

 

Etalage

In een reactie zegt wethouder Victor Everhardt (economische zaken): 'We verwachtten al dat de goedkeuring eraan zat te komen. Toch is dit weer een belangrijke volgende stap voor AEB en de gemeente, en daarmee een positief moment om te markeren.' AEB, waarvan de gemeente Amsterdam de enige aandeelhouder is, staat sinds kort officieel in de etalage, na een lang en moeizaam traject dat onder meer wethouder Udo Kock (D66) in september 2019 dwong op te stappen. Er loopt een raadsenquête naar de gang van zaken. In het najaar wordt daarvan het eindrapport verwacht. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Reeds in 2019 beschikbaar gesteld. Lekker snel geregeld!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie