Advertentie
financiën / Nieuws

Steden doen mee aan wederopbouw Oekraïne

Met stedenbanden en hulp willen Europese steden en regio’s de Oekraïne mee helpen met de wederopbouw van het land.

09 oktober 2022
Oekraine
Shutterstock

Terwijl de oorlog in Oekraïne nog volop woedt, praat de wereld ook al over wederopbouw van het land. Op 25 oktober is in Berlijn een donorconferentie. Steden en regio´s lopen zich warm om mee te werken.

Principal recruitment consultant

BMC
Principal recruitment consultant

Klantmanager Werk Brabant

BMC
Klantmanager Werk Brabant

CvdR

Steden en regio´s in de Europese Unie willen ondersteunen bij de wederopbouw van Oekraïne. Dat besluit het Comité van de Regio´s (CvdR), het EU-adviesorgaan van lokale en regionale overheden deze week. Dat gebeurt tijdens de European Week of Cities and Regions, een ontmoetingsweek voor duizenden lokale en regionale bestuurders in Brussel. Daar zal het naast over groene bestuurlijke innovaties, veel over Oekraïne gaan. Dan neemt het Comité van de Regio´s een formeel standpunt in waarmee die hulp wordt geformaliseerd.

Schade

´Herculisch´, noemde de Duitse bondskanselier Scholz onlangs bij de aankondiging van die donorconferentie van de G7 en de Europese Commissie de wederopbouw van Oekraïne. Dat is goed voorstelbaar: voor de wederopbouw zijn honderden miljarden euro’s nodig. Begin september schatten experts de schade al op 350 miljard dollar.

Stedenbanden

Charles Michel, de president van de Europese Raad, heeft de Europese lokale en regionale overheden om hulp gevraagd. De Oekraïense regering verzocht steden al eerder om banden aan te gaan met lokale en regionale overheden in het door oorlog geteisterde land. Als gevolg van die oproep is in juni op initiatief van het CvdR de Alliantie van Steden en Regio´s voor de Wederopbouw van Oekraïne opgericht met als doel helpen hulp te coördineren middels stedenbanden en specifieke hulp aan specifieke gebieden. Die alliantie bestaat uit Europese lokaal en regionaal bestuurders – maar geen enkele uit Nederland.

Menskracht

Stedenbanden kunnen helpen met menskracht, hulp met good governance en technische ondersteuning. Het CvdR wil met de alliantie ook de gemeentelijke hulp in grootschalige hulptrajecten coördineren. Daarbij denkt het CvdR ook aan het formeren van een groep steden die met andere betrokken partijen bijvoorbeeld de grootschalige hulp aan een specifiek getroffen gebied op zich nemen. Eerder al meldden de burgemeesters van Gdansk en Warschau dat ze de kennis van hun steden over massaverwoesting willen inzetten. Volgens Nardella kan de wederopbouw dienen als basis voor toetreding tot de Europese Unie.

Duurzaam

De wederopbouw van Oekraïne zal een wedergeboorte worden, zo belooft de opsteller van het formele CvdR-standpunt, de burgemeester van Florence, Daria Nardella. Die wederopbouw moet tevens groen en duurzaam worden met het doel om in 2030 65 procent minder broeikasgassen uit te stoten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie