Rijk biedt ambtenaren 2 procent loonstijging
Rijksambtenaren krijgen wat de werkgever rijk betreft in de nieuwe cao een loonsverhoging van 2 procent. De verhoging gaat – met terugwerkende kracht – in op 1 juli van dit jaar. Ook kunnen ze een eenmalige uitkering van 300 euro tegemoet zien.

Rijksambtenaren krijgen wat de werkgever rijk betreft in de nieuwe cao een loonsverhoging van 2 procent. De verhoging gaat – met terugwerkende kracht – in op 1 juli van dit jaar. Ook kunnen ze een eenmalige uitkering van 300 euro tegemoet zien.
Dat loonbod – een eindbod – heeft de werkgever rijk de vakbonden CMHF, FNV, Ambtenarencentrum en CNV gedaan. De bonden zijn daarmee nog niet akkoord. Dat geldt wel voor een aantal inhoudelijke punten, zoals hybride werken. Daarover is een onderhandelingsresultaat bereikt. De gemaakte afspraken hebben een looptijd van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022.
Thuiswerkvergoeding
Bestaat er tussen het loonbod van de werkgever en de looneis van de bonden nog een verschil, een eenmalige thuiswerkvergoeding voor 2021 is al wel afgekaart. Werknemers die vanwege de coronamaatregelen dit jaar thuis hebben thuis, krijgen 430 euro netto voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 bij een volledige arbeidsduur. Werknemers kunnen de thuiswerkvergoeding aanvragen bij P-Direkt die de vergoeding eenmalig aan hem uitbetaalt in december 2021. Dat geldt ook voor werknemers die in de tussenliggende periode uit dienst zijn getreden.
2 euro per dag
Voor 2022 hebben de onderhandelingspartijen afgesproken dat er een structurele thuiswerkvergoeding komt van netto 2 euro per thuiswerkdag ongeacht de werkuren van de werknemer per dag. Op dagen dat de werknemer deels thuiswerkt en deels werkt op een werklocatie of elders is er geen recht op de thuiswerkvergoeding. De werknemer heeft op die dagen enkel recht op de reiskostenvergoeding conform de cao.
Thuiswerkplek
Omdat voor thuiswerken een goede arbo-werkplek belangrijk is, zijn er afspraken gemaakt om werknemers die thuiswerken te faciliteren bij de inrichting van een thuiswerkplek. Dat geldt ten aanzien van arbo-voorzieningen thuis die door de werkgever worden verstrekt en/of door de werknemer mogen worden aangeschaft en tot een maximaal bedrag gedeclareerd.
Daarnaast vergoedt de werkgever vanaf 2022 één keer per vijf kalenderjaren uitgaven die de werknemer declareert voor meubilering en stoffering van de thuiswerkplek tot een bedrag van 750 euro. Aanvullend kan de werknemer in die periode van vijf jaar maximaal een zelfde bedrag van zijn IKB-budget fiscaal vriendelijk inzetten voor datzelfde doel.
Verlofsparen
Verder komt er een verruiming van het maximaal te sparen verlof. De fiscale mogelijkheid verlof te sparen is verruimd van 50 weken verlof naar maximaal 100 weken verlof. Werknemers kunnen dat verlof gebruiken voor bijvoorbeeld een sabbatical of om eerder met pensioen te gaan. In de huidige cao is nu geregeld dat werknemers maximaal 1800 uur kunnen sparen in hun IKB-spaarverlof. Vanwege de verruimde fiscale mogelijkheden wordt dat wordt per 1 januari 2022 gewijzigd in maximaal 3600 uur.
Dat klinkt als een heuse tegemoetkoming na het aanvankelijke ‘eindbod’ van 0,5 procent, maar die 2,9 procent wordt uitgesmeerd over twee jaar. En niet met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 – het moment waarop de vorige cao afliep – maar ingaand vanaf 1 december 2021. Wat er dan onder de streep overblijft is +0,12 procent over 2021, +1,4 procent over de eerste zes maanden van 2022 en +1,5 procent over de laatste zes maanden van 2022. Anders gezegd, een loonstijging van 1,1 procent over twee jaar.
Nb bonden zien ook dit flut bod als handreiking om weer te gaan praten... tja wat moeten we hier over zeggen..