Advertentie
financiën / Nieuws

Wachtgeld raadsleden van twee naar half jaar

De wachtgeldregeling voor Haagse raadsleden wordt verkort van twee jaar naar zes maanden. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met een voorstel van de linkse partijen hiertoe.

09 september 2011

Afschaffen
Een voorstel van de VVD om de wachtgeldregeling helemaal af te schaffen, kreeg geen meerderheid. De VVD had de wachtgeldregeling willen afschaffen omdat deze vooral bedoeld is om politici te compenseren die opeens hun baan verliezen. Dit argument zou volgens de liberalen op raadsleden nooit van toepassing zijn omdat die altijd voor vier jaar worden aangesteld.

Populistisch

Een aantal eenmansfracties was fel tegen het VVD-voorstel. De Partij voor de Dieren sprak van ,,populistische symboolpolitiek’’. De Politieke Partij Scheveningen (PPS) wees er op dat eenmansfracties al hun tijd nodig hebben op hun raadswerk goed te doen. ,,Aan solliciteren komen we pas weer toe na het einde van de raadsperiode.’’ Ook de PvdA, de grootste fractie in de raad, noemde volledige afschaffing ,,elitair’’.

Besparing

Met het afschaffen van de wachtgeldregeling had de gemeente Den Haag een kleine ton per jaar bespaard. Het is niet duidelijk hoeveel de verkorting van de regeling oplevert.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Goede zaak. De rest van NL mag snel volgen.
R. Schoffeleers / Raadslid Maastricht
Met verbazing neem ik van deze regeling kennis. In Maastricht en bij mijn weten de meeste gemeentes in Nederland geldt geen wachtgeld voor raadsleden. Ik zie dan ook niet in waarom wel in Den Haag. Raadslid is nog steeds een nevenfunctie.
W.Wilkens
Ondoordacht! De Hoogedelmogenden vergeten waarvoor de regeling is bedoeld.

Ze komen er wel achter bij de recrutering van nieuwe leden.
Bas / logicus
@R. Schoffeleers, de gemeente Den Haag is bijna vijf maal zo groot als Maastricht.
Den Haag heeft ook een heel andere bevolkingssamenstelling waarmee ook de problematiek een grotere diversiteit heeft dan hetgeen normaal gesproken gangbaar is. Een vergelijk trekken tussen beide steden is daarom niet realistisch. En dat geld ook voor de werklast van de raadsleden in beide steden. Ik kan me goed voorstellen dat indien de werklast in Maastricht slechts enkele uurtjes bedraagt de taak van raadslid als nevenfunctie geclassificeerd word. Maar in Den Haag is een serieus raadslid meer dan fulltime tijd kwijt aan zijn taken. Vaak zelfs tussen de 40 en 60 uur per week. Dus geen nevenfunctie maar gewoon werk dus. En met name voor de kleine onafhankelijke fracties – dus niet landelijk vertegenwoordigd – zal de klap het hardst aankomen. Als de wachtgeldregeling volledig wordt afgeschaft beschadigd dat de democratie. Niet afschaffen maar integreren in de WW is dus verstandiger. Voor iemand die rechten heeft gestudeerd vond ik uw commentaar slecht overwogen.
Jan
@Bas. Een gemeente van de omvang van Den Haag heeft veel meer raadsleden dan een kleinere gemeente. Ze kunnen per fractie dus het werk verdelen. En kleine fracties kunnen schaduwleden nemen. Zodoende kan het de bijbaan blijven zoals het is bedoeld (met de vergoeding die bedoeld is om verzuim bij de echte baan te compenseren). En daarbij past geen wachtgeld. Raadsleden met een echte baan hebben bovendien als voordeel dat ze meer in de maatschappij staan dan raadsleden die er hun beroep van maken.
Bas / logicus
@Jan, uiteraard zou je het werkpakket als grote fractie kunnen delen. PvdA,D’66,CDA,SP,GL en VVD zijn groot genoeg om die mogelijkheid te benutten maar dat gaat niet op voor de kleine fracties. Want ook een kleine fractie heeft voor zijn campagne een hele reeks beloftes gedaan.
Beloftes waarvan de stemmers verwachten dat je ze nakomt. Na de verkiezingen zeggen: Ik heb maar één of twee zetels dus kom ik maar een enkele belofte na en voor de rest verzaak ik. Dat zou kiezers bedrog zijn en veel kleinere partijen willen juist gedane beloftes waarmaken. Blijkbaar heb je geen praktijkervaring want dan zou je geweten hebben dat er in de grotere gemeentes soms gelijktijdig meerdere raadsvergaderingen zijn of dat er gelijktijdig een onderwerp door een specialist verduidelijkt wordt op een lezing voor raadsleden. Daardoor missen kleine fracties veel informatie uit eerste hand en moeten zich dan achteraf inlezen om toch wat aanvullends over de materie te weten te komen. Om die reden geven veel raadsleden uit de kleinere fracties hun (soms beter betaalde)baan op en besteden hun tijd fulltime aan hun belofte. Daar mag wat tegenover staan. Wat niet hoeft te betekenen dat een wachtgeldregeling een gouden randje heeft.
Jan
@Bas. Nooit van schaduwleden of duo-commissieleden gehoord zeker? Die kunnen worden ingezet door kleine fracties als de raad dat mogelijk maakt.
Nellie / H.H.Medewerkster/interieurverzorgster/Fractiemedewerker
Ik zie het nut hier niet van in dat er een wachtregeling van 2 jaar van toepassing is op de raadsleden als ik mijn baan verlies krijg ik ook geen wachtregeling van 2 jaar moet ik maar kijken hoe ik rond kom.En de Raadsleden wisten al voor de verkiezingen waar ze aan begonnen.Dus 6 maanden vind ik lang genoeg, dit heb ik ook als werkeloos wordt en geen 2 jaar en moet ik ook gaan solliciteren.
Advertentie