Advertentie
financiën / Nieuws

Corporatie de Alliantie gaat twee huurprijzen geven

Nieuwe huurders met de laagste inkomens krijgen bij corporatie de Alliantie sinds deze maand korting op de huurprijs. Dat beleid staat los van de landelijke huurverhoging.

18 juni 2013

Nieuwe huurders met de laagste inkomens krijgen bij de Alliantie, een van de grotere woningcorporaties in Nederland, sinds deze maand een vaste korting op de huurprijs. Aan het bestaande, vaak wijkgerichte, huurbeleid komt daarmee deels een eind.

Drie categorieën
Sociale huurwoningen betaalbaar houden voor de laagste inkomens, dat is wat de Alliantie wil. Woningzoekenden krijgen in de advertenties van de Alliantie voortaan twee huurprijzen te zien. Eenpersoonshuishoudens met een inkomen van minder dan 21.500 euro en tweepersoonshuishoudens met een inkomen van minder dan 29.000 euro gaan minder betalen dan huishoudens die tussen de 29.000 en 34.229 euro zitten. Dat laatste bedrag is het maximum inkomen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen.

Alleen nieuwe huurders
De maatregel geldt voor alle nieuwe huurders; voor zittende huurders verandert er niets. De Alliantie bepaalt voor de meeste woningen de huurprijs (op basis van het puntensysteem) op 90 procent van het maximum. Maar voor de eerste twee van bovengenoemde categorieën wordt die huur slechts 80 procent van het maximum. De drie groepen kunnen wel op alle vrijkomende sociale huurwoningen reageren. "We verdelen onze woningen evenredig onder de verschillende inkomensgroepen", zegt directeur Joan van der Burgt van de Alliantie in een persbericht. "Bovendien is de prijs-kwaliteitsverhouding beter." Voor woningen met een huur onder de 428 euro geldt overigens de maximale huurprijs, zonder korting. Voor sociale huurwoningen kan niet meer dan de liberalisatiegrens van 681 euro worden gevraagd.

Los van huurverhoging
De per 1 juli geldende landelijke inkomensafhankelijke huurverhoging staat geheel los van dit huurbeleid van de Alliantie, benadrukt corporatie. Die aanpak geeft zittende huurders met een hoger huishoudinkomen (boven de sociale huurgrens) een extra huurverhoging van 0,5 of 2,5 procent. "Dit Alliantiebeleid geldt voor nieuwe verhuringen en door de Europese regelgeving verhuren wij, uitzonderingen daargelaten, enkel nog aan mensen die aan de inkomensnorm voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning", zegt een woordvoerster.


Anders inkomensgeralateerd

Er was al inkomensgerelateerd beleid rond huurprijzen, legt een woordvoersteer uit. "In het vorige huurbeleid vroegen wij de maximale huurprijs, dus honderd procent, tenzij er een reden was om dat niet te doen. De belangrijkste reden was het betaalbaar maken van een woning voor onze doelgroep (mensen met een laag inkomen). In het zogenoemde 100%-tenzij-beleid vroegen we dan de maximale huurprijs of € 574 als dit lager was; we topten de woning af op € 574. Afspraken hierover waren soms vastgelegd in prestatieafspraken met gemeenten voor bepaalde achterstandswijken." Aan die afspraken zal de corporatie zich minder kunnen houden. "We hebben wel wat uit moeten leggen aan de gemeenten", aldus de woordvoerster.


Huurinkomsten stijgen iets

Extra inkomsten zijn nodig voor woningcorporaties, maar met het nieuwe beleid zullen de huurinkomsten van de Alliantie 'nauwelijks toenemen', stelt zij. "Wel komt de korting die wij geven terecht bij de mensen die het het hardst nodig hebben." Er zijn verschillende scenario's doorgerekend door de de Alliantie, die zo'n 60.000 woningen beheert in het noordelijk deel van de Randstad. "Er is niet gekozen voor de variant die de meeste extra inkomsten oplevert." Volgens haar voldoet de Alliantie met dit beleid aan de regelgeving van de overheid. "Bij aanvang van de huurovereenkomst mag een corporatie bepalen welke huurprijs zij voor een woning vraagt. Het liefst zou de Alliantie één keer in de drie of vier jaar willen toetsen of de huurder nog steeds recht heeft op de eventueel verkregen (extra) korting bij aanvang van het huurcontract en dan de huurprijs opnieuw vaststellen.



Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
MOE-landers hebben namelijk recht op onze woningen, dat heeft de EU zo bepaald.
Pipadekloon / Voorlichter
Ik dacht dat het bedrijven van inkomenspolitiek voorbehouden was aan regering en tweede kamer. Als woningbouwverenigingen dit mogen dan mogen Energiebedrijven dat ook. Kunnen ze groepen met een slechte betalingsmoraal laten lopen en de kosten bij anderen verhogen.
Advertentie